Koperdiefstallen op het spoor goed voor 21 dagen vertraging in 2011

17/01/12 om 06:59 - Bijgewerkt om 06:59

In 2011 liepen de treinen 518 uur vertraging op door koperdiefstallen.

Koperdiefstallen op het spoor goed voor 21 dagen vertraging in 2011

© AFP

Infrabel heeft in 2011 liefst 751 kabeldiefstallen geregistreerd. Dat is een nieuw record. Dat kostte de spoorwegbeheerder 2.198.219 euro en leverde de reiziger 518 uur vertraging op. Dat meldt De Morgen.

Zowel de directe kosten als het aantal diefstallen zijn nog nooit zo hoog geweest, zegt woordvoerder Thomas Baeken. "In 2010 telden we 722 kabeldiefstallen. Dat kostte toen 1,8 miljoen euro. De kosten zijn zo sterk gestegen omdat er per diefstal meer kabel werd gestolen. De crisis en de enorme prijsstijging van koper maken onze kabels bijzonder gegeerd."

Vooral in het zuiden van het land, met als uitschieter Luik, slaan de dieven toe. "Ondanks onze bijkomende investeringen in camerabewaking en een grotere inzet van Securail kunnen we niet om de honderd meter een bewakingsagent inzetten. In afgelegen en dunbevolkte gebieden is het gemakkelijker om ongezien kabels te stelen."

Ondanks de stijging van het aantal incidenten kon Infrabel het aantal minuten opgelopen vertraging lichtjes terugdringen: van 32.594 minuten in 2010 tot 31.080 minuten vorig jaar, toch nog altijd goed voor in totaal meer dan 21 dagen vertraging.

Grensoverschrijdend probleem

Volgens Baekeb is koperdiefstal duidelijk een grensoverschrijdend probleem. "Het gaat om professionele en goed georganiseerde bendes die hun buit over de grens verkopen. Daarom hebben maatregelen zoals de verplichte identificatie van koperverkopers of het uitsluiten van cash betaling niet zo'n groot effect." De Europese koepel van spoorwegbeheerders klaagde het probleem onlangs aan bij eurocommissaris voor Transport Siim Kallas. (Belga/INM)

Onze partners