‘Koninklijke familie duikt op in Kazachgate’

Prinses Léa bij de begrafenis van Toots Thielemans © BELGA

De regeringspartij MR buigt zich maandag over de affaire Kazachgate, waarin partijgenoot Armand De Decker lobbyde voor een Kazachs-Belgische miljardair. Naast politieke tussenkomsten ontdekten de speurders een verdachte storting aan de koninklijke familie.

Dat schrijft De Tijd.

Armand De Decker moet zich maandag verantwoorden voor onthullingen die de krant Le Soir de afgelopen weken publiceerde over het onderzoek naar De Deckers tussenkomsten als advocaat voor de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Volgens De Tijd blijkt uit het gerechtelijk dossier dat speurders ook lucht kregen van een mysterieuze overschrijving aan het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België, de 64-jarige tante van koning Filip, die in 1991 trouwde met prins Alexander van België, de halfbroer van koningen Boudewijn en Albert II. Die overschrijving, ten bedrage van 25.000 euro, werd gedaan op 11 januari 2012 door Chodievs Franse advocate Catherine Degoul, aan het Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van de prinses. In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de advocate dat De Decker daarom had gevraagd. “Hij vroeg me om ‘een geste en een gunst’ te doen aan de zus van de koning.”

Volgens de gelekte gerechtelijke stukken is prinses Léa nog dit jaar verhoord. Ze bevestigde tegenover het gerecht de storting in januari 2012, maar ze zegt nooit te hebben gehoord van Degoul. De overschrijving zou ook geen naam hebben bevat.

22 miljoen boete

Vrijdag meldde Le Vif/L’Express op basis van een e-mail dat gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker niet de enige politicus was die in het dossier opdook. Hij had volgens die e-mail ook de toenmalige ministers Didier Reynders, Stefaan De Clerck en Steven Vanackere “gensibiliseerd” over de affaire.

Patokh Chodiev werd verdacht van grootschalige witwaspraktijken. Een half jaar nadat De Decker in 2010 als advocaat werd ingeschakeld, kwam er een regeling waarbij de miljardair 22 miljoen boete betaalde. Kort daarvoor was de wet gewijzigd om zo een ruime minnelijke schikking mogelijk te maken. Vraag is of De Decker, die zowel als advocaat en als wetgever werkte, zijn boekje te buiten ging.

Franse antifraudespeurders ontdekten verdachte geldstromen van Catherine Degoul, de Franse advocate van Chodiev, naar een medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy, die volgens speurders gebeurden in het kader van een Franse miljardenlevering van helikopters aan Kazakstan.

Volgens De Tijd gaan die speurders uit van een link tussen het helikoptercontract, en de pogingen om de legale problemen van Chodiev in België op te lossen.

Liefdadigheidsfonds prinses Léa kende herkomst van donatie niet

Het liefdadigheidsfonds “prins en prinses Alexander van België”, van prinses Léa, was niet op de hoogte dat de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev een donatie aan haar fonds heeft gedaan. Dat laat ze zaterdag weten in een persbericht nadat de naam van prinses Léa opdook in de zogenoemde Kazachgate.

Het hulpfonds ontving in 2012 een bedrag van 25.000 euro, afkomstig van de Orde van Malta, luidt het persbericht. “Het bedrag is dan ook onmiddellijk doorgestort naar de rekening van begunstigde die op voorhand werd uitgekozen door de donor.” Maar recentelijk bleek dat die Orde van Malta niet achter de donatie zat. De tante van koning Filip heeft toen “haar onrust kenbaar gemaakt en alle nodige informatie doorgespeeld aan het onderzoeksteam”.

(Belga/RR)

Partner Content