Koninklijk verduidelijker krijgt CDH en PS op bezoek

14/10/10 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

Bart De Wever heeft donderdag CDH-voorzitster Joëlle Milquet en PS-voorzitter Elio Di Rupo ontvangen.

Koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) heeft donderdag een ontmoeting met CDH-voorzitster Joëlle Milquet en PS-voorzitter Elio Di Rupo gehad. Daarmee heeft hij alle voorzitters ontmoet van de zeven partijen die tot nu toe deelnamen aan de regeringsonderhandelingen.

De Wever praatte sinds dinsdag al met Groen!, SP.A, CD&V, N-VA en Ecolo. CDH en PS waren de laatste in de rij. Milquet sprak na afloop van de ontmoeting over een serieus en gedetailleerd gesprek over wat er op tafel ligt. Di Rupo zei te hopen dat de missie van De Wever een succes wordt.

Het is nu afwachten van de verduidelijker gaat doen: een tweede gespreksronde organiseren met socialisten, christendemocraten en groenen, zijn eindverslag opstellen of toch de liberalen uitnodigen. De Wever wordt op maandag 18 oktober bij de koning verwacht om verslag uit te brengen.

Reynders blijft aandringen

MR-voorzitter Didier Reynders pleitte er donderdag in verschillende kranteninterviews voor om de vier grootste partijen van het land de onderhandelingen te laten voeren: PS, MR, N-VA en CD&V. Hij herhaalde zijn voorstel om de onderhandelaars eerst te laten bepalen wat Vlamingen en Franstaligen nog samen willen doen.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei donderdagochtend in een reactie op het voorstel van Reynders dat het niet belangrijk is wie er rond de tafel zit, maar wel wat er op tafel ligt. Volgens hem komt het er nu op aan dat iemand een compromisvoorstel uitwerkt en de andere partijen daarvan tracht te overtuigen, zo zei hij op Radio 1.

Onze partners