Koning zet raadplegingen voort

20/08/10 om 12:36 - Bijgewerkt om 12:36

De vorst heeft de voorzitters van Groen!, Ecolo en PS ontvangen. Preformateur Elio Di Rupo kondigt voor zaterdag en zondag vergaderingen met zeven partijen aan.

Koning Albert heeft vrijdag zijn raadplegingen hervat van de voorzitters van de partijen die deelnemen aan de preformatiegesprekken. Hij ontving de groene partijen en Elio Di Rupo in zijn hoedanigheid van PS-voorzitter. Di Rupo belegt zaterdag en zondag weer vergaderingen met zeven partijen.

Koning Albert ontving donderdag al de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A en CDH. Vrijdagmorgen kwamen covoorzitter Jean-Michel Javaux van Ecolo en Groen!-voorzitter Wouter Van Besien op het paleis langs. De vorst sloot zijn raadplegingsronde vrijdagnamiddag af met Di Rupo.

De raadplegingen betekenen een tweedaagse pauze in de preformatie nadat die in een impasse geraakte na de vraag van de Vlaamse partijen om de financieringswet te herzien.

Ecolo, Groen! en CDH lieten donderdag al weten dat ze bereid zijn weer rond de tafel te gaan zitten. Volgens de groene partijen is de tijd om echt te onderhandelen aangebroken. CDH zei dat ze alles in het werk wil stellen om een evenwichtig compromis te bereiken.

Weekendvergaderingen

Preformateur Di Rupo hervat zijn opdracht vanaf zaterdag. In de loop van vrijdagnamiddag liet hij weten dat hij zowel zaterdag als zondag een vergadering bijeenroept van de zeven partijen die deelnemen aan de gesprekken over de staatshervorming. Over plaats en uur werden geen mededelingen gedaan.

Onze partners