Koning werkt laatste ontmoetingen met partijvoorzitters af

16/06/10 om 13:14 - Bijgewerkt om 13:14

De vorst heeft woensdag nog vier partijvoorzitters ontvangen met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering.

Koning Albert heeft woensdag zijn raadpleging van de partijvoorzitters na de verkiezingen afgewerkt. Het is wachten op een initiatief van de vorst.

Na de reeks voorzitters die de koning dinsdag in audiëntie op het paleis ontving, stonden woensdag nog ontmoetingen met vier andere voorzitters op het programma.

De vorst sprak achtereenvolgens met Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker en Mischaël
Modrikamen van de Parti Populaire (Personenpartij).

Het is nu uitkijken naar een initiatief van de koning, zoals de aanstelling van een informateur.

Minister van Staat Willy Claes verklaarde woensdagochtend dat hij SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte daarvoor een geschikte kandidaat vindt.

Volgens Claes voldoet zijn partijgenoot aan alle voorwaarden om de taak op zich te nemen. 'Hij spreekt de twee talen heel vlot, kent het dossier perfect, heeft veel ervaring en geniet het vertrouwen aan beide kanten van de taalgrens', aldus Claes.

Leterme informeert De Wever

Intussen heeft ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) N-VA-voorzitter Bart De Wever geïnformeerd over de standpunten die België op donderdag 17 juni zal verdedigen tijdens de Europese top van staats- en regeringsleiders in Brussel.

Leterme en De Wever zaten ruim een uur samen in de Lambermont, de ambtswoning van de eerste minister. Voor PS-voorzitter Elio Di Rupo stelde die noodzaak zich niet omdat de PS deel uitmaakt van de federale regering, aldus Leterme.

Onze partners