Koning stelt Flahaut en Pieters als bemiddelaars aan

03/09/10 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

De voorzitters van Kamer en Senaat starten op dinsdag hun consultatieronde bij de zeven partijen.

De koning heeft zaterdagavond Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) aangesteld als bemiddelaar. Hij heeft ook het ontslag van preformateur Elio Di Rupo aanvaard.

Volgens het paleis krijgen Flahaut en Pieters de opdracht om de onderhandelingen met het oog op de vorming van een regering herop te starten.

Zondag lieten beide bemiddelaars weten dat ze vanaf dinsdag 7 september de voorzitters ontvangen van de zeven partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn. Flahaut en Pieters nemen zich voor in alle discretie te werken.

Hun aanstelling werd zondag door de zeven partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!) gunstig onthaald.

Ontslag preformateur Di Rupo aanvaard

Koning Albert had vrijdag het ontslag van preformateur Elio Di Rupo (PS) in beraad gehouden. Zaterdag deelde het paleis mee dat de koning het ontslag van Di Rupo heeft aanvaard. Hij deed dat na afloop van zijn raadplegingen.

De vorst had vrijdagavond al CD&V-voorzitter Wouter Beke ontvangen en zette zijn raadplegingen van de voorzitters van de partijen die deelnemen aan de preformatie zaterdag voort.

Hij ontving CDH-voorzitster Joëlle Milquet, SP.A-voorzitster Caroline Gennez, Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux en Groen!-voorzitter Wouter Van Besien.

N-VA-voorzitter Bart De Wever werd zaterdag als laatste partijvoorzitter op het paleis ontvangen. Hij gaf achteraf geen commentaar. Na zijn vertrek, omstreeks 20 uur, werden Flahaut en Pieters op het paleis in Laken ontvangen.

'Geen wit blad'

Na haar gesprek met de koning verklaarde Gennez dat ze het niet ziet zitten om de onderhandelingen op basis van een wit blad te herbeginnen.

Ze antwoordde daarmee op de Franstaligen, die vrijdag na de mislukking van de preformatie hadden gezegd dat de tellers van de onderhandelingen weer op nul staan. Alle toegevingen die tijdens de preformatie al werden gedaan, zouden met andere woorden weer worden ingeslikt.

250 miljoen

Di Rupo had zijn ontslag aangeboden nadat het ultiem overleg over de staatshervorming tussen N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! was mislukt.

N-VA en CD&V verwierpen een laatste voorstel van Di Rupo voor een herfinanciering van het Brussels gewest. Van de 500 miljoen per jaar voor Brussel zou de helft gekoppeld zijn aan een nieuwe financieringswet. De andere 250 miljoen zou structureel en recurrent zijn.

Toen N-VA en CD&V in tegenstelling tot de vijf andere partijen daar niet mee akkoord gingen, trok Di Rupo naar het paleis om zijn ontslag als preformateur aan te bieden. De vorst hield het in beraad, maar Di Rupo benadrukte achteraf dat hij zijn opdracht echt wilde beëindigen na de koninklijke consultaties.

Onze partners