‘Koning sprak zeer terechte waarschuwing tegen populisme uit’ (Bruno Tobback)

© Belga

De uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever deed na de kersttoespraak van koning Albert stuiten op verdeelde reacties bij de andere partijen.

Bruno Tobback, voorzitter van SP.A, vindt niet dat de rol van de koning bij de coalitievorming te groot is, Groen vindt dat wel. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) laat intussen weten dat “overdrijving een riskante stijlfiguur is voor wie een brede, verbindende toespraak wil schrijven”.

Tobback: ‘Terechte waarschuwing tegen populisme’
Bruno Tobback vindt dat de koning een “zeer terechte waarschuwing tegen populisme” heeft uitgesproken. “Ongerustheid leidt tot radicalisering en politieke partijen spelen daarop in”, zegt hij. Tobback zou zelf de vergelijking met de jaren dertig niet gebruiken, maar vindt ook niet dat de koning daarmee over de schreef is gegaan. “Kijk maar naar wat er in Griekenland en Hongarije aan het gebeuren is”, zegt hij.

Wouter Beke: ‘CD&V gaat hier geen probleem van maken’
CD&V-voorzitter Wouter Beke had de bewuste passage liever niet zien opduiken in de toespraak. “De koning heeft gelijk dat er in heel Europa en ook bij ons partijen garen spinnen uit de crisis, maar die verwijzing trekt de aandacht weg van zijn boodschap”, zegt hij in een aantal kranten. “CD&V gaat hier echter geen probleem van maken, wij worden niet geviseerd.”

Gwendolyn Rutten: ‘Dit was een toespraak van het staatshoofd’
Volgens Open VLD moet de politiek zich eenvoudigweg niet bemoeien met de toespraak van de koning. “Dit was een toespraak van het staatshoofd. Daar moet de partijpolitiek zich niet in mengen”, stelt voorzitster Gewendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws.

Bruno Tobback is het verder niet met N-VA eens dat de rol van de koning in de coalitievorming te groot is. “De kiezer heeft het eerste woord en het parlement het laatste. De koning beslist niets.”

Rol van de koning
Groen is al langer voorstander van een louter protocollaire functie voor de koning. “De benoeming van ministers en staatssecretarissen kan dan door de Kamer gebeuren”, zegt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke. “Daarvoor moet echter wel de grondwet worden gewijzigd, maar dat kan na de verkiezingen van 2014.”

Vicepremier Steven Vanackere laat op Facebook zijn licht schijnen over de zaak. “Als men zich ‘niet aangesproken’ voelt, moet men zich ook niet druk maken over een koninklijke kersttoespraak. Als men zich wel aangesproken voelt, dan wil dat ook wat zeggen”, schrijft hij.

Toch stelt Vanackere ook dat “overdrijving een riskante stijlfiguur is voor wie een brede, verbindende toespraak wil schrijven. Socrates wist al dat het vaak wijzer is om niet zelf de antwoorden te verschaffen, maar om mensen te confronteren met vragen. Vragen waarop de toehoorder zelf wel het antwoord kent. Dat vergt empathie. En vertrouwen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content