Koning schenkt meer geld weg aan Belgen

16/02/12 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Koning Albert II heeft het voorbije jaar aan 500 Belgen 200 euro geschonken, als antwoord op de tienduizend bedelbrieven die het paleis ontving.

De koning heeft zich in 2011 royaler opgesteld dan in vorige jaren: hij schonk 110.000 euro. In de afgelopen jaren was dat gemiddeld 90.000 euro.

"Elk lid van het koningshuis krijgt brieven", verduidelijkt woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw. "Ze kunnen die niet allemaal zelf lezen. Daarvoor hebben we een sociaal secretariaat in het paleis." Volgens De Bauw ligt het aantal brieven sinds de crisis in 2008 een kwart hoger, schrijft De Gazet van Antwerpen.

Tegenslag in het leven De koning en koningin vragen steeds een onderzoek aan het OCMW van de gemeente of aan een bevoegde sociale dienst. Zij geven een aanbeveling en het vorstenpaar beslist dan om beperkte financiële noodhulp toe te kennen. Het gaat bewust om een klein bedrag: eenmalige financiële steun voor mensen die een tegenslag in het leven kennen.

Het geld dat de koning geeft, komt uit het fonds 'vzw Werken van de Koningin' en staat dus los van de civiele lijst. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners