Koning houdt ontslag regering-Leterme in beraad

22/04/10 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

Open VLD zet de deur nog op een kier voor onderhandelingen over B-H-V.

Koning houdt ontslag regering-Leterme in beraad

© Belga

De koning houdt het ontslag van de regering-Leterme in beraad. Dat meldde het koninklijk paleis donderdag nadat premier Yves Leterme (CD&V) naar het paleis was gegaan om het ontslag van de regering aan te bieden.

Open VLD had eerder beslist om uit de regering te stappen wegens het niet naleven van de deadline die de partij had gesteld voor een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlaamse liberalen spraken van een vertrouwensbreuk.

De ministerraad kwam donderdag om 13 uur bijeen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Open VLD-ministers, die er bevestigden dat de partij het vertrouwen in de regering opzegt.

Na afloop vertrok Leterme naar het koninklijk paleis om het ontslag van de regering aan koning Albert aan te bieden.

De koning kon het ontslag aanvaarden, weigeren of in beraad houden. De vorst besliste volgens het paleis om het ontslag in beraad te houden.

'Crisis berokkent ernstige schade'

In de mededeling die het paleis verspreidde, zeggen koning Albert en premier Leterme dat een politieke crisis in de huidige omstandigheden inopportuun zou zijn.

Ze zou volgens hen ernstige schade toebrengen, enerzijds aan het
economische en sociaal welzijn van de burgers en anderzijds aan de rol van België op Europees vlak.

Deuropeen kier

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo leek donderdagavond de deur toch nog op een kier te zetten voor onderhandelingen over B-H-V.

'Als degenen die ons vertrouwen geschaad hebben een inspanning doen om ons vertrouwen te herstellen, dan kunnen we altijd zaken overwegen', aldus De Croo.

Volgens ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne is het aan de koning om een initiatief te nemen.

In Terzake (Canvas) zei CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dat haar partij haar verantwoordelijkheid zal nemen als er openingen komen.

Thyssen zei voorstander te blijven van overleg en is daartoe bereid als er nog overleg mogelijk is. 'Een onderhandelde oplossing blijft beter', aldus de CD&V-voorzitster. Ze zei dat ze met iedereen on speaking terms blijft.

Onze partners