Koning houdt ontslag Di Rupo in beraad

© Belga

Formateur Di Rupo heeft zijn ontslag als formateur aan de koning aangeboden. Koning Albert houdt het ontslag in beraad.

De begrotingsonderhandelingen zijn afgesprongen. Formateur Di Rupo heeft zijn ontslag aan de koning aangeboden. De vorst houdt het ontslag in beraad en roept elke onderhandelaar op tot “bezinning”.Nadat de onderhandelaars het weekend zonder akkoord zijn uitgekomen, hebben formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van de zes partijen maandagnamiddag nog even samengezeten of er vooralsnog een akkoord bereikt kon worden. Na een uur heeft Di Rupo de onderhandelingstafel verlaten en is hij naar de koning getrokken om zijn ontslag aan te bieden.

Vorst eist bezinning van elke onderhandelaar
“De formateur heeft de Koning gevraagd van zijn opdracht te worden ontheven. De Koning houdt zijn beslissing in beraad”, luidt het bij het Paleis. Het staatshoofd “herinnert aan de ernst van de huidige situatie en onderstreept dat de vrijwaring van het algemeen belang van alle Belgen en de Europese kalender een zeer snelle oplossing van de politieke crisis noodzakelijk maken”, luidt het.

De koning vraagt dat elke onderhandelaar in de komende uren een “bezinningsperiode” neemt “om de gevolgen van een mislukking in te schatten en om actief naar een oplossing te zoeken”.

Lutgen wijst liberalen met de vinger

Di Rupo en de voorzitters van PS, CD&V, MR, Open VLD, sp.a en cdH zagen elkaar na een chaotische nachtelijk onderhandelingsverloop samen in het voorzitterschap van de Kamer. Het was vooraf onduidelijk welke richting de vergadering zou uitgaan. De onderhandelingen waren immers vastgelopen,
nadat was gebleken dat het compromisvoorstel van de formateur voor de liberalen nog steeds onvoldoende was gebleken. Na een uur verliet Di Rupo de onderhandelingstafel.

CdH-voorzitter Lutgen was de enige voorzitter die na afloop een verklaring aflegde. Hoewel hij ze niet expliciet bij naam noemde, was Lutgen daarbij bijzonder scherp voor MR en Open VLD. Hij had het daarbij over “onverantwoord gedrag”, “slechte wil” en “electorale spelletjes” van twee partijen, die het land KO slagen. “Meer dan een jaar geleden heeft een partij de stekker uit de regering getrokken. Vandaag weigeren twee partijen de stekker er weer in te steken”, aldus een opgewonden Lutgen.

MR is geschokt door démarche van de formateur
Elders viel te horen dat er bij de MR nog wat onderhandelingsmarge te noteren viel. Niet noodzakelijk dat de partij van Charles Michel akkoord zou gaan met alle maatregelen aan inkomstenzijde, maar toch dat ze zou kunnen leven met de evenwichten tussen inkomsten en uitgaven. MR-voorzitter Charles Michel benadrukt dat zijn partij nooit heeft geweigerd te onderhandelen.

De démarche van de formateur heeft binnen zijn partij “een gigantisch gevoel van onbegrip” losgeweekt. “We zijn geschokt door de beslissing van de formateur om de onderhandelingstafel te verlaten op dit delicaat moment voor het land. We hebben het gevoel dat het scenario op voorhand was geschreven.”

In Open VLD-kringen betreurt men wat is gebeurd. Het was niet nodig, omdat kon worden vastgesteld dat de zes partijen bereid waren op basis van de voorstellen van de formateur te onderhandelen, luidt het, al is dat voor de Vlaamse liberalen wel met de bedoeling “stevige antwoorden” te formuleren op de zes Europese aanbevelingen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content