Koning gelast Reynders met bemiddelingsopdracht

23/04/10 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De MR-voorzitter moet het terrein effenen voor het heropstarten van de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde. PS en CDH reageren positief. Open VLD stelt een nieuwe deadline.

Koning gelast Reynders met bemiddelingsopdracht

© Belga

Koning Albert heeft MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders zaterdag een bemiddelingsopdracht gegeven om uit de politieke crisis te geraken. PS en CDH reageren positief. Open VLD stelt met donderdag 29 april een nieuwe deadline voor een oplossing.

Reynders heeft de bemiddelingsopdracht aanvaard. Het paleis deelde mee dat hij er zich op 'zeer korte termijn' van zal vergewissen 'dat de voorwaarden vervuld zijn voor het vlug heropstarten van de onderhandelingen inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde'.

De PS reageerde zaterdag positief op de opdracht van Reynders. De Franstalige socialisten zeggen zijn opdracht te ondersteunen en willen dat hij de partijvoorzitters zo snel mogelijk weer rond de tafel brengt.

Volgens de PS is een onderhandelde oplossing in het dossier mogelijk. De partij wil dat het probleem definitief wordt geregeld omdat het het leven van de Belgen al veel te lang verziekt.

Ook het CDH is tevreden. In een mededeling liet partijvoorzitster Joëlle Milquet weten dat de onderhandelingen zo snel mogelijk moeten hervat worden om uit de impasse te geraken.

Alle initiatieven die daartoe worden genomen, zijn welkom, aldus de partij.

Open VLD stelde na de aanstelling van Reynders een nieuwe deadline. Volgens de Vlaamse liberalen moet er een oplossing zijn tegen donderdag 29 april.

Dat is de dag dat de Vlaamse wetsvoorstellen ter splitsing van B-H-V in de Kamer kunnen geagendeerd worden. Daarnaast wil Open VLD dat er wordt onderhandeld op basis van de voorstellen van voormalig koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene.

OpaangevenVlaamsepartijen

De beslissing van de koning om met Reynders een bemiddelaar aan te stellen komt er op aandringen van de Vlaamse regeringspartijen. CD&V en Open VLD wilden dat een Franstalige het terrein zou aftasten.

Volgens CD&V was het aan een Franstalige om de onderhandelingsvoorwaarden voor B-H-V weer vast te leggen. CD&V en Open VLD wilden dat die opdracht werd toevertrouwd aan Reynders, bij wie het knelpunt zou zitten.

Premier Yves Leterme heeft op donderdag 22 april het ontslag van zijn regering aan de vorst aangeboden nadat Open VLD uit de regering was gestapt uit onvrede met de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde.

De koning houdt het ontslag in beraad. Hij voert raadplegingen en zette die in de loop van zaterdag voort.

Onze partners