Koning Filip wil lijfwachten voor alle kinderen

30/12/13 om 09:28 - Bijgewerkt om 09:28

Koning Filip wil dat zijn vier kinderen onder continue bewaking komen te staan. Tot nu toe kreeg alleen kroonprinses Elisabeth een lijfwacht mee naar school.

Koning Filip wil lijfwachten voor alle kinderen

Koning Filip en koningin Mathilde en hun vier kinderen op vakantie © BELGA

Begin december ontving de redactie van de Franstalige krant La Dernère Heure een anonieme brief waarin gedreigd werd met de ontvoering van prinses Elisabeth. Als reactie werd de beveiliging van de vier kinderen verhoogd.

Volgens de krant Le Soir heeft koning Filip aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) gevraagd om deze extra bewaking in stand te houden. Tot nu toe vergezelde een lijfwacht enkel kroonprinses Elisabeth naar school. Maar koning Filip wil deze veiligheid ook voor zijn drie andere kinderen: Gabriël, Emmanuel en Eléonore. Desnoods moeten koning Albert en koningin Paola inbinden wat betreft het aantal veiligheidsagenten, klinkt het.

Maar Milquet wil niet meer agenten inzetten dan nu al het geval is. In de krant zei ze dat het budget niet mag worden overschreden. De koninklijke bewaking eist nu al 249 politiemensen op, die samen 17 miljoen euro kosten.

Camera's

Om geld te kunnen besparen, heeft de minister enkele voorstellen klaar. Zo zouden de buitenverblijven van de koninklijke familie alleen nog moeten worden bewaakt als leden van de familie aanwezig zijn. Ook kunnen camera's een deel van de bewaking overnemen. Koning Filip en koningin Mathilde zouden daar geen bezwaar tegen hebben.

De onderhandelingen over de heroriëntatie van de koninklijke beveiliging loopt nog. In de loop van januari wordt een akkoord verwacht. (AVE)

Onze partners