'Koning Filip voelt zich geschoffeerd door bizarre brief van zijn moeder over Laurent'

03/04/14 om 07:19 - Bijgewerkt om 12:13

De bizarre brief van koningin Paola over haar zoon Laurent zet kwaad bloed bij koning Filip. Paola stuurde de open brief zonder medeweten van de koning die zich naar verluidt geschoffeerd voelt over wat volgens hem onterechte kritiek is.

'Koning Filip voelt zich geschoffeerd door bizarre brief van zijn moeder over Laurent'

Terwijl koning Filip een drukke agenda afwerkte en onder meer de Amerikaanse president Barack Obama ontving, vond hij wel tijd om zijn broer te bezoeken in het ziekenhuis. Zijn ouders waren intussen op vakantie in Frankrijk. © BELGA

Koning Filip voelt zich geschoffeerd door de brief die zijn moeder, koningin Paola, schreef over haar jongste zoon, prins Laurent. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De brief lijkt een gebrek aan waardering voor Laurent uit te drukken terwijl koning Flip na de troonswissel zijn broer in ere wil herstellen. Vooral de alinea waarin een gebrek aan waardering wordt gesuggereerd, leest de koning als onterechte kritiek.

'Het is algemeen bekend dat Laurent onder koning Albert II persona non grata was geworden in Laken en zelfs niet meer het Paleis binnen mocht,' zeggen insiders. 'Filip daarentegen wilde na zijn troonsbestijging alle leden van de koninklijke familie een plaats geven, wat Laurent graag hoorde. Het zwarte schaap van de familie kreeg eerherstel: hij mocht weer activiteiten uitoefenen en vertegenwoordigde meermaals zijn broer, de koning,'.

Op vakantie

Ook de timing van de brief wordt als een gevoelig punt omschreven, terwijl zijn moeder de koning ook niet zou hebben verwittigd van haar onverwachte initiatief. Terwijl koningin Paola op vakantie was in Frankrijk en binnen enkele uren in ons land had kunnen zijn, verzuimde ze om haar jongste zoon te bezoeken. Koning Filip, die een zeer drukke agenda had, vond tussen de officiële ontvangsten van de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping en VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon wel meerdere keren de tijd om zijn broer te bezoeken.

De bizarre brief van koningin Paola kreeg eerder dan ook al felle kritiek van Alain Raviart, specialist op het vlak van crisiscommunicatie. 'Het persbericht probeert de afwezigheid van Albert en Paola bij hun zieke zoon te banaliseren', zo is de mening van de communicatiespecialist. Hun afwezigheid leidde de voorbije dagen ook tot heel wat verontwaardigde reacties op de sociale media, zo benadrukt Raviart.

Op handen en voeten

Ook royalty watcher Jo De Poorter vindt het een vreemde brief. 'Die mensen leven zeer geïsoleerd, ook als ze in het buitenland zijn,' zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'Ik denk dat ze zich helemaal geen rekenschap hebben gegeven van de publieke opinie hier. Mijn moeder zou op handen voeten naar het ziekenhuis kruipen om mij te bezoeken als ik ziek was. Dat geldt voor de meeste Belgen.'

'De relaties liggen sowieso al moeilijk in de familie. Wat is de rol van Laurent? Ik denk dat hij heel veel moeite heeft om binnen het gezin en binnen de koninklijke familie zijn rol te vinden. Hij maakt zich zorgen over wat er met het land en met name met zijn positie gaat gebeuren na de verkiezingen van 25 mei. Het is duidelijk dat het niet goed gaat met de gezondheidstoestand van Laurent. Wat daarvan echt de oorzaak is, is niet bekend.'

Paola schreef in de brief: 'Dag na dag volgen wij als bezorgde ouders zijn toestand op.' Ze drukte ook haar bezorgdheid uit over de toekomst van haar jongste zoon. Daarmee suggereerde ze dat er met Laurent meer aan de hand is dan enkel een longontsteking. Na het verlaten van het ziekenhuis moet de prins volgens Paola een leven opbouwen waarin hij zich kan ontplooien en gewaardeerd voelen.

Open brief van koningin Paola over haar zoon prins Laurent

Gisteren na ons bezoek aan het Sint-Lucasziekenhuis waren mijn echtgenoot en ik zeer ontroerd onze zoon Laurent te zien en vast te stellen dat dankzij een bekwaam medisch team zijn toestand verbetert en hij uit zijn kunstmatige slaap is ontwaakt.

Zeer oprecht wil ik u graag mijn gevoelens als moeder laten kennen.

Van mijn kinderen is op dit moment Laurent de meest kwetsbare en ik schenk hem al mijn affectie en mijn aandacht. Sinds zijn opname in het Sint Lucasziekenhuis zijn mijn echtgenoot en ik voortdurend in contact zowel met Claire die wij zeer waarderen en liefhebben, als met de uitstekende medische ploeg die Laurent verzorgt.

Dag na dag volgen wij als bezorgde ouders zijn toestand op.

Vooral zijn toekomst baart ons zorgen. Na het verlaten van het ziekenhuis zal Laurent een leven moeten kunnen opbouwen waarin hij zich samen met Claire, Louise, Nicolas en Aymeric kan ontplooien en gewaardeerd voelen, met onze steun en hulp.

Onze partners