Koning Filip maakt vlucht met nieuwe legerhelikopter

01/04/15 om 17:02 - Bijgewerkt op 20/08/15 om 11:50

Koning Filip, die ooit nog de opleiding van jachtpiloot heeft gevolgd, heeft bijna een uur lang een vlucht uitgevoerd met een nieuw type helikopter van het Belgische leger.

Koning Filip maakt vlucht met nieuwe legerhelikopter

© Kim

Koning Filip heeft vanop de luchtmachtbasis van Bevekom gedurende bijna een uur een vlucht uitgevoerd met een helikopter van het type NH90, het nieuwe type helikopter van het Belgische leger. De koning heeft vroeger zelf nog de opleiding als jachtpiloot gevolgd.

De koning werd in Bevekom verwelkomd door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en hoge legerofficieren onder leiding van generaal Gerard Van Caelenberge.

Filip had, voor het eerst sinds zijn troonsbestijging in juli 2013, het pilotenuniform aan. Daarop ook zijn 'naamplaatje' "HM King Philippe" (Zijne Majesteit Koning Filip). De koning bekeek een aantal toestellen die op de luchtmachtbasis gebruikt worden, zoals het trainingstoestel Marchetti en de Agusta-helikopter, maar dus ook de gloednieuwe NH90.

Licentie behouden

Het achttiende smaldeel van Bevekom heeft vier van deze transporttoestellen ter beschikking gekregen. Ze maken deel uit van een bestelling van acht toestellen - vier transportvliegtuigen in kaki en vier in zeemachtkleuren, die de Sea King-helikopter van Koksijde zullen vervangen. De bestelling in juni 2007 was goed voor 300 miljoen euro. Zeven toestellen zijn al geleverd.

Koning Filip - die zijn helikopter heeft verkocht - vliegt nog regelmatig in Frankrijk om zijn vlieglicentie te kunnen behouden, zo konden we bij het Paleis vernemen. De koning toonde zijn vliegkunsten door tijdens de vlucht een tijdlang de nieuwste helikopter van het leger te besturen. (Belga/WB)

Onze partners