‘Koning Filip heeft veel meer voeling met deze generatie politici’

Elio Di Rupo (midden) en Paul Magnette (rechts) (PS) © Belga

Koning Filip heeft veel meer voeling met de huidige generatie politici dan zijn vader Albert. Dat is te horen bij verschillende analytici. ‘De koning wil tonen dat er efficiënt wordt gewerkt.’

Koning Filip heeft veel meer voeling met de huidige generatie politici dan zijn vader Albert. Dat is te horen bij verschillende analytici. “Het hof heeft de voorbije jaren bestudeerd wat er is misgelopen in 2010, toen koning Albert verschillende verkenners en ontmijners in het veld stuurde”, zegt professor emeritus Hedendaagse Geschiedenis Mark Van den Wijngaert. “De koning wil laten zien dat er nu efficiënt wordt gewerkt en is beducht voor een eventuele snelle vorming van een regionale regering”, zegt politicoloog Dave Sinardet.

Sociale media

Koning Filip begon onmiddellijk na de verkiezingen zijn consultaties met de verschillende partijvoorzitters. Hij is zelf ook opvallend aanwezig, door het gebruik van het paleis in het centrum van Brussel en zijn intrede op snelle media als Twitter. Hoewel de tweets worden verstuurd door zijn entourage, was het in september een bewuste keuze van de koning zelf om Twitter te gaan gebruiken, stelt Rafike Yilmaz, zijn communicatie-adviseur. De opdracht van Bart De Wever als informateur werd ook eerst verstuurd als tweet en pas daarna als persmededeling. “Het leek ons belangrijk om dit snel aan te kondigen”, aldus Yilmaz. Op termijn wil de koning ook Facebook gaan gebruiken.

“Het verschil in stijl met koning Albert is opmerkelijk”, zegt Mark Van den Wijngaert. “Filip’s entourage heeft dan ook veel meer voeling met de huidige politieke realiteit. Koning Albert raadpleegde in 2010 mensen zoals Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy. Dat zijn politici van een vorige generatie, maar het waren de mensen met wie zijn entourage goede contacten had.”

Smalle manoeuvreerruimte

“De entourage van een koning is cruciaal”, duidt Sinardet. “Filip is zeer goed omringd, in de eerste plaats met kabinetschef Frans Van Daele. De koning en zijn raadgevers zijn op dit moment beducht voor de snelle vorming van een regionale regering, zoals N-VA het wellicht wil.”

“Dat zou een rampscenario zijn, omdat de koning dan met de gewesten tot een akkoord moet komen”, denkt Van den Wijngaert. “Nu kan hij nog tamelijk vrij onderhandelen, in de smalle manoeuvreerruimte die onze koning heeft.”

Sinardet verwacht dat de koning nu het verslag van de informateur zal afwachten, om dan iemand van PS in de ring te sturen. “De kans dat er een federale coalitie kan worden gevormd zonder PS is immers klein. In dat opzicht was het makkelijker geweest als N-VA niet zo verpletterend had gewonnen. Nu zouden MR en CDH een uitsluiting van de PS, een minderheid aan Franstalige kant én een dominante N-VA moeten slikken.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content