Koning Filip en koningin Mathilde krijgen warm welkom in Leuven

Koningin Mathilde en koning Filip © Belga

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun blijde intrede in Leuven gemaakt. ‘Kan er niet gepraat worden over meer vrijheden voor steden en gemeente’, vroeg burgemeester Louis Tobback (SP.A) zich op ludieke wijze af tijdens zijn welkomspeech.

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken Leuven als eerste stop van hun reeks blijde intredes. Volgens de politie stonden aan het Leuvense stadhuis zowat 1.500 mensen hen op te wachten.

In het stadhuis werden ze begroet door gouverneur Lodewijk De Witte en burgemeester Louis Tobback (SP.A) en kregen ze bloemen van de kinderburgemeesters van Merchtem en Glabbeek.

Charters met nieuwe vrijheden

Tijdens zijn verwelkomingstoespraak voor het koningspaar heeft de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) in het stadhuis op ironische wijze aan koning Filip gevraagd of er niet gepraat kan worden over meer vrijheden voor steden en gemeenten en voor de burgemeesters.

Tobback herinnerde aan blijde intredes eeuwen geleden toen de vorsten charters met nieuwe vrijheden en bijkomende voorrechten meebrachten naar de betrokken steden. “Wij hebben een charter klaargestoomd dat de voogdij van de federale en de regionale overheden over de gemeenten verlicht. Kunnen we het daar eens niet over hebben als u straks het Gulden Boek ondertekent”, aldus een gekscherende Tobback.

‘België barst’

Een vijftigtal flaminganten hebben tijdens de blijde intrede luidkeels geprotesteerd tegen de monarchie en de Belgische staat. De actie was een initiatief van Vlaams Belang, Jong N-VA, TAK, VVB, Voorpost en NSV. Onder de manifestanten, die van de politie een plaats gekregen hadden op het Rector De Somerplein, bevonden zich VB-parlementairen zoals Hagen Goyvaerts en Bart Laeremans.

De manifestanten riepen slogans zoals “België Barst”. Op affiches was te lezen “Leg een bom onder het vorstendom” en “Republiek Vlaanderen” en op T-shirts “Kalm blijven en Philippe verdrijven”.

Geen incidenten

Af en toe werd ook de Vlaamse Leeuw gezongen. De plaats die de actievoerders toegewezen kregen lag langs het parcours dat Filip en Mathilde bewandelden om de toegestroomde massa te begroeten. Er deden zich geen incidenten voor. In een gezamenlijke mededeling bestempelen de actievoerende organisaties deze blijde intrede “als een van de vele voorbeelden van restauratiepogingen om de Belgische staat te redden, een staat die al verschillende jaren meer doet denken aan een instortend huis waar de bewoners elk hun eigen ding willen doen”.

Ze pleiten dan ook voor “een nieuw project waarbij zowel Vlamingen, Brussels als Franstaligen zichzelf kunnen ontplooien binnen hun Europa”. “Indien we de echte democratie willen geven aan het volk, dan hoeven we ook de laatste symbolen zoals het koningshuis niet te bewaren. Deze instelling belemmert immers een moderne democratische staat en kost handenvol geld”.

Internationalisering

De blijde intrede werd afgesloten met een werklunch op het provinciehuis over internationalisering. Het ging hierbij zowel over de toenemende internationalisering van onderwijs- en bedrijfsactiviteiten als over de troeven en uitdagingen van een Vlaams-Brabantse bevolking die steeds internationaler en diverser wordt. Naast vertegenwoordigers van de KU Leuven en het bedrijfsleven zaten aan tafel ook vertegenwoordigers van het Minderhedenforum en het Provinciaal Steunpunt Integratie Halle. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content