Koning Albert gaat 20 keer per jaar met vakantie

05/04/13 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

Koning Albert ging vorig jaar 20 keer met vakantie met een vliegtuig van het leger. Het jaar voordien ging de vorst nog 30 keer naar een vakantiebestemming in het buitenland.

Koning Albert gaat 20 keer per jaar met vakantie

© Belga

De Belgische luchtmacht is koning Albert vorig jaar acht keer naar het buitenland achterna gereisd met te ondertekenen wetteksten. Prijskaartje: 60.000 euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Het aantal reizen van de 78-jarige koning daalde

van dertig in 2011 naar twintig vorig jaar, wat nog 160.000 euro

heeft gekost.

Zeehonden

De koning ging volgens Het Nieuwsblad 7 keer met vakantie naar zijn villa in Zuid-Frankrijk, 7 keer naar Italië, 2 keer naar een vakantiebestemming in Kroatië en 4 keer naar Groot-Brittannië waar hij onder meer in Schotland zeehonden ging fotograferen.

Luxejacht

De koning is ook eigenaar van een luxejacht, de Alpa, waar hij ook steeds vaker verblijft. Vorig jaar moesten drie militairen 140 dagen lang het jacht bemannen om de koning te beschermen. Dat kostte 22.000 euro.

Maar de koning ondertekent ook de wetten en kb's. Verblijft hij in het buitenland, dan vliegt de luchtmacht een koerier met de documenten over. N-VA-Kamerlid Theo Francken, die de cijfers opvroeg bij defensieminister Pieter De Crem, wil daar komaf mee maken door de finale handtekening door de parlementsvoorzitter te laten zetten. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners