Koning Albert dankt regering in laatste 21 juli-toespraak

Simon Demeulemeester

Het behoud van de cohesie van onze federale staat is van groot belang, voor het vrijwaren van het welzijn van iedereen. Dat heeft koning Albert gezegd in zijn laatste 21 juli-toespraak.

Zaterdag 20 juli, 16u12: Jacques van Ypersele de Strihou, de ere-kabinetchef van koning Albert II, wordt benoemd tot minister van staat.

Op voordracht van eerste minister Elio Di Rupo (PS) heeft koning Albert zijn ere-kabinetchef Jacques van Ypersele de Strihou benoemd tot minister van Staat. Jacques van Ypersele de Strihou was ook al kabinetchef van koning Boudewijn, vanaf 1983. Albert II nam in 1993 nagenoeg de hele staf van zijn broer over, waaronder de toen al erg ervaren de Strihou.

De 76-jarige Van Ypersele de Strihou gaat met pensioen, zo is ook bekendgemaakt. Zijn opvolger is officieel nog niet bekend, maar de naam van Frans Van Daele doet al de ronde sinds bekend werd dat de koning op 21 juli afstand doet van de troon.

Hij wordt nu bijgezet in de lijst Ministers van Staat. Die eretitel wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het openbare leven. De Ministers van Staat hebben geen echte bevoegdheden, de titel is protocollair. In tijden van crisis kan de koning de Ministers van Staat wel samenroepen om, samen met de ministers van de federale regering, te vergaderen. Die vergadering wordt de Kroonraad genoemd.

De Kroonraad werd in de Belgische geschiedenis slechts vijf maal samengeroepen. Op 16 juli 1870 bij het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog, op 2 en 3 augustus 1914 toen Duitsland een ultimatum stelde aan België bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, op 2 mei 1919 naar aanleiding van het Verdrag van Versailles dat op 28 juni 1919 zou getekend worden, op 23 maart 1950 naar aanleiding van de Koningskwestie en de laatste keer op 18 februari 1960 wegens de onafhankelijkheid van Belgisch-Congo.

Zaterdag 20 juli, 13u13: ‘Wat de koningin en mijzelf betreft, wij zullen met enige discretie het land, waar wij zoveel van houden, blijven volgen.’

Zaterdag 20 juli, 13u10: Albert II formuleert 4 wensen, waarvan hij hoopt dat ze kunnen uitgevoerd worden na zijn troonsafstand.

‘Ten eerste: de cohesie bewaren. Bij het in werken treden van de zesde staatshervorming zal de autonomie van de gewesten nog aanzienlijk uitbreiden. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om het geweldige werk te eren dat de jongste maanden werd verricht door de regering en haar medewerkers.

Het behoud van de cohesie van onze federale staat is van groot belang, voor het vrijwaren van het welzijn van iedereen.

Ten tweede: verder blijven geloven in Europa. De Europese uitbouw is op vele vlakken noodzakelijk. Ons land moet een motor blijven voor een Europese uitbouw.

Ten derde dienen we verder open te staan voor de intwikkelingslanden. Voor ons Belgen zullen we aandacht blijven besteden aan Centraal-Afrika, waarmee wij zoveel banden hebben gesmeed en dat nu talloze beproevingen moet doorstaan

Ik wil eindigen met een bijzondere wens, die mij als koning en vader na aan het hart ligt. Omring de toekomstige koning en koningin met uw actieve medewerking en steun. Zij vormen een uitstekend koppel ten dienste van het land, en zij genieten mijn volledige vertrouwen.’

Zaterdag 20 juli, 13u03: Albert spreekt over bepaalde groepen en mensen die veel voor België hebben betekent. Ondertussen worden beelden getoond van de vorst met onder meer premier Elio Di Rupo.

De koning roemt de akkoorden rond het eenheidsstatuut, de begroting en de oplossingen voor het bevoorraden van ons land met elektriciteit. ‘Die hebben, samen met andere, België een nieuwe impuls gegeven.’

Zaterdag 20 juli, 13u00: Koning Albert vangt zijn laatste 21 juli-toespraak met een eerbetoon aan zijn overleden broer en voorgangen koning Boudewijn, die volgens Albert zijn persoonlijke engagement aan staatsmanschap paarde.

Zaterdag 20 juli, 12u45: Koning Albert II richt zich om 13u voor het laatst tot de natie in zijn laatste 21 juli toespraak. De 21 juli-toespraak werd voor het eerst gehouden door koning Boudewijn. Voor diens tijd sprak de vorst enkel een Kerstboodschap uit.

Herbekijk hier de 21 juli-toespraak van 2011, die voor heel wat commotie zorgde.

Zaterdag 20 juli, 09u50: Regering waarschuwt voor hitte op 21 juli

De Kanselarij van de eerste minister waarschuwt dat het zondag, de dag van de troonswisseling, 29 graden warm kan worden. Daarom wordt aanbevolen de schaduw op te zoeken en alcohol te vermijden. “Extreme warmte heeft een enorme impact op de gezondheid”, waarschuwt de Kanselarij. Wie de festiviteiten in Brussel wil bezoeken krijgt daarom de raad de schaduw op te zoeken, lichte kledij met lichte kleuren te dragen, een pet of een hoed mee te nemen, zonnecrème te smeren, regelmatig te drinken, alcohol, cafeïne, koude dranken en sterk gesuikerde dranken te mijden, de huid te bevochtigen, regelmatig te eten en ook een oogje op de mensen rondom jezelf te houden.

Als iemand symptomen van oververhitting vertoont, worden de omstaanders aangemoedigd de persoon in afwachting van hulp te laten liggen in de schaduw, te laten drinken als hij bij bewustzijn is, met fris water te besprenkelen of met vochtige doeken te omwikkelen en luchtcirculatie te creëren.

De weersvoorspelling voor zondag 21 juli voorziet droog, rustig en zonnig zomerweer. Er waait een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost, met maxima van 25 graden aan zee, 30 graden in het binnenland maar lokaal 32 graden in de Kempen.

Ook voor vandaag 20 juli worden tropische temperaturen verwacht. Over het zuiden van het land is het zaterdagmiddag zonnig. Elders komen wolkenvelden voor maar die lossen geleidelijk op waardoor de zon in de loop van de namiddag op steeds meer plaatsen kan doorbreken. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige wind uit noord tot noordoost. De maxima bedragen 21 graden aan zee, rond 23 graden in het midden van het land tot zo’n 28 graden in Belgisch Lotharingen.

Zaterdagavond wordt het overal zonnig. De nacht verloopt helder tot licht bewolkt, met minima van 11 tot 17 graden.

Zaterdag 20 juli, 09u30: Vlaams bedrijfsleven wil koning zonder macht

Een ruime meerderheid van de Vlaamse bedrijfsleiders (73 procent) vindt dat Filip een uitgesproken protocollaire koning moet worden, zonder enige vorm van politieke of andere macht. Vier op de tien is zelfs voorstander van de afschaffing van de monarchie en geeft de voorkeur aan een Belgische republiek. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van de krant De Tijd bij 400 Belgische ondernemers, kaderleden en zelfstandigen, in samenwerking met het marktonderzoeksbureau iVOX.

Deze cijfers staan in schril contrast met wat bedrijfsleiders in het zuiden van het land denken. Daar is slechts 23 procent gewonnen voor een protocollair koningschap en wil amper 15 procent het vorstenhuis afschaffen.

Ook opmerkelijk: zes op de tien Vlaamse bedrijfsleiders willen dat de koning geen bemiddelende rol meer speelt in de regeringsvorming, tegenover nog geen twee op de tien van hun Franstalige collega’s. En in het noorden van dit land heeft minder dan de helft van de bedrijfstop vertrouwen in Filip als koning der Belgen. In het zuiden is dat 71 procent. Het model van de confederale staat – waarbij twee onafhankelijke
regio’s de bevoegdheden delegeren naar een gemeenschappelijk niveau – is allerminst een taboe in Vlaanderen. Drie op de tien is daar voorstander van, tegenover slechts 10 procent in het Franstalige gedeelte.

Dat een lid van de koninklijke familie buitenlandse economische missies bijwoont, scoort dan weer goed bij zowel Nederlandstalige (70 pct) als Franstalige respondenten (82 pct). Maar als bedrijfsleiders zouden mogen kiezen wie die moet leiden, dan heeft prins Amedeo (26 pct) een lichte voorkeur op zijn moeder, prinses Astrid (24,5 pct).

Zaterdag 20 juli, 09u15: Krantenwinkels verwachten omzetstijging door extra oplages en gadgets
AMP, persdistributeur en partner van ongeveer 6.000 persverkooppunten in België, verwacht door de troonswisseling een sterke stijging in de verkoop van kranten en tijdschriften. “Voor veel Belgen is de troonswisseling een geldige reden om een extra krant, magazine of souvenir te kopen”, aldus commercieel directeur Tom Vermeirsch in een persbericht. “We schatten dat er uiteindelijk tienduizenden extra gadgets, tijdschriften, boeken en kranten over de toonbank zullen gaan.”

Er is sprake van extreme verhogingen en zelfs verdubbelingen van de oplages bij de weekendedities en de titels van maandag 22 juli, aldus AMP. De Vlaamse kranten verhogen hun oplage met een aantal duizend exemplaren, terwijl veel Franstalige kranten hun oplage verdubbelen. Bovendien worden de oplages van de meeste magazines verhoogd. “Sommige tijdschriften, zoals Story, Dag Allemaal en Ciné Télé Revue geven extra edities uit en weer andere, zoals Paris Match en Le Soir Mag, vervroegen de tekoopstelling.”

Tot slot worden aan veel weekendedities en specials gratis gadgets toegevoegd, verschijnen er boeken over het koningshuis en worden er verschillende biografieën van Albert II uitgebracht. Uitgevers, AMP en krantenwinkels zien zich dus genoodzaakt alle zeilen bij te zetten om de distributie en verkoop van de pers en gadgets zo voorspoedig mogelijk te doen verlopen. “Zowel de uitgevers als AMP zullen alles in het werk moeten stellen om op tijd te leveren, maar vertragingen zijn bij zo’n uniek evenement helaas bijna niet te voorkomen”, besluit Vermeirsch.

Zaterdag 20 juli, 09u10: Koninklijk Legermuseum zet sabel van koning Leopold I in de kijker
Het Koninklijk Legermuseum plaatst naar aanleiding van de eedaflegging van koning Filip het koninklijk erfgoed in de kijker. Bezoekers van het museum kunnen zich uitzonderlijk vergapen aan de sabel die koning Leopold I droeg tijdens zijn eedaflegging op 21 juli 1831. Dat meldt het Koninklijk Legermuseum.

De sabel werd de voorbije zeven generaties bewaard door de familie van Gustave Greiner, de privésecretaris van de eerste Belgische koning. Hij kreeg het zwaard uit dankbaarheid voor bewezen diensten. Het publiek kreeg het wapen nog maar twee keer te zien, in 1953 en 2006. De sabel is vanaf 21 juli en gedurende de rest van de zomer te bekijken in het museum en wordt voor deze gelegenheid omkaderd door enkele collectiestukken uit het museum, luidt het.

Vanaf zaterdag 20 juli brengen we verslag uit van het nieuws rond en de activiteiten die op het programma staan naar aanleiding van de nationale feestdag, van het Preludium tot de Nationale Feestdag in het Paleis voor Schonen Kunsten in Brussel tot het Nationaal Bal in de Marollen in aanwezigheid van prins Filip en prinses Mathilde.

Zondag beginnen we er al aan om 6 uur met het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel en gaan we door tot middernacht. Om 10.30 uur vindt de troonsafstandsplechtigheid van koning Albert II plaats in het Koninklijk Paleis van Brussel en om 12 uur is het dan de eedaflegging van koning Filip voor de Verenigde Kamers in het Paleis der Natie.

Het nieuwe Vorstenpaar en de Koninklijke Familie groeten de bevolking om 13 uur vanop het balkon van het Koninklijk Paleis op het Paleizenplein.

Welk advies geven prominente Belgen aan koning Filip? Hoe kan Filip de harten van de Vlamingen veroveren? Welke Filips wordt Filip I? En wordt Mathilde de nieuwe prinses Diana? U komt het allemaal dit weekend te weten op Knack.be.

We zijn er bij met live verslaggeving, beeldreportages, interviews met specialisten, sfeerverslagen ter plaatse, reacties, interactieve kaarten, infografieken, achtergrondinformatie.

En natuurlijk vergeten we ook het andere nieuws niet want zo is er ook de aankomst van de Ronde van Frankrijk in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content