Kommer en kwel tijdens oudejaarsnacht: arrestaties, uitgebrande auto's en dodelijke ongevallen

01/01/13 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Tijdens oudejaarsnacht wordt stevig gevierd, en daar komen soms (ernstige) ongelukken van.

Kommer en kwel tijdens oudejaarsnacht: arrestaties, uitgebrande auto's en dodelijke ongevallen

© Thinkstock

Bijna 1200 voertuigen brandden uit tijdens oudejaarsnacht in Frankrijk Tijdens oudejaarsnacht zijn in Frankrijk 1.193 auto's in brand gestoken. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar, zei minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls in Parijs. Er werden 339 mensen opgepakt. In Straatsburg en Mulhouse kwam het tot rechtstreekse confrontaties tussen relschoppers en de politie. In verschillende delen van het land waren strenge

veiligheidsmaatregelen genomen. Tegen de traditionele rellen op oudejaarsnacht met honderden brandende auto's in steden als Parijs, Marseille of Straatsburg had Binnenlandse Zaken dit jaar 53.000 politieagenten ingezet. Bejaarde Franse vrouw brengt oudejaarsnacht ongewild in supermarkt door

Een 73-jarige vrouw, die boodschappen deed in een supermarkt in het Noord-Franse Roubaix, heeft daar ongewild oudejaarsnacht doorgebracht. Dat is van de hulpdiensten vernomen. Omdat ze zich onwel voelde, begaf de vrouw zich naar de toiletten van de supermarkt net voor het sluitingsuur. Toen ze terugkeerde was de winkel echter al gesloten. Ze probeerde tijdens de nacht tevergeefs het alarm in werking te zetten, maar kon de supermarkt pas rond 10.30 uur verlaten. Volgens de krant La Voix du Nord werd ze uiteindelijk door een winkelverantwoordelijke bevrijd. De vrouw, die niets had gegeten en niet geslapen had, werd uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht.

Met vuurpijl eigen woning in brand gestoken

De bewoners van een woning aan de Burgemeester van Akenstraat in het Nederlandse Maastricht hebben maandagmiddag hun eigen woning in brand geschoten. Ze knalden een vuurpijl door een raam naar binnen. Door de daarop volgende uitslaande brand raakte een kat gewond, maakte de brandweer dinsdag bekend.

Een andere kat en een hond ontkwamen aan de brand. Het gewonde katje moest aan de beademing van de brandweer worden gelegd. De onfortuinlijke bewoners, twee volwassenen en twee kinderen, kunnen hun huis voorlopig niet meer in. Buiten de kat raakte niemand gewond.

Tiental jongeren in Brugge vergiftigd met rohypnol

Tijdens nieuwjaarsnacht zijn een tiental jongeren opgenomen in het Brugse AZ Sint-Lucas nadat ze een cocktail van alcohol en slaapverdovende middelen hadden binnengekregen. Er zouden ook sporen gevonden zijn van de verkrachtingsdrugs Rohypnol.

In de loop van de nacht zijn er een tiental jongeren opgenomen de omgeving van 't Zand in Brugge waar het zangfestival "Vlaanderen zingt" plaats vond. Ze waren allemaal in comateuze toestand en vertoonden dezelfde symptomen. Het gaat om twintigers die uit zowel West-Vlaanderen als uit het Gentse komen, zowel jongens als meisjes. Een aantal jongeren zouden ook opgenomen zijn in Gentse ziekenhuizen. Inmiddels werd een bericht verspreid naar andere ziekenhuizen om te vragen of er nog jongeren met die symptomen zijn opgenomen.

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze onder invloed waren van alcohol en slaapmiddelen, maar er waren ook sporen van Rohypnol. Dat zegt het AZ Sint-Lucas. Het medicijn werd vroeger vaak gebruikt bij verkrachtingen. Volgens de politie ging het echter om een ongekend middel.

De aard van de feiten doet alleszins vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is. Inmiddels loopt het onderzoek door de lokale politie, maar er zijn voorlopig geen verdachten opgepakt. De slachtoffers werden in de loop van de dag terug ontslagen uit het ziekenhuis.

Auto rijdt in kanaal in Anderlecht - twee inzittenden komen om het leven

Twee mannen hebben dinsdagochtend rond 07.00 uur in de Brusselse gemeente Anderlecht het leven gelaten toen ze met hun wagen in het kanaal terechtkwamen. Dat meldt de lokale politie van
de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst).

De wagen van de twee mannen kwam uit de Hoofdrioolstraat, een straat die eindigt op een T-splitsing, maar om een nog onduidelijke reden reed het voertuig rechtdoor het kanaal Brussel-Charleroi in.

De Brusselse brandweer haalde de wagen uit het water. De twee inzittenden bleken toen al overleden. Duikersploegen van de brandweer zochten nog een hele tijd de omgeving af op zoek naar eventuele andere inzittenden van de wagen maar die zoekactie leverde geen resultaat op. Vermoed wordt dan ook dat er geen andere passagiers waren.

De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Verder onderzoek moet meer klaarheid scheppen maar voorlopig wordt aangenomen dat het om een ongeluk gaat, aldus nog de politie.

In Zonhoven in Limburg overleed een jonge man nadat hij tegen een lichtpaal reed.

Vijfenveertig processen-verbaal voor vuurwerkinbreuken in Antwerpen

De politie in Antwerpen heeft tijdens de oudejaarsavond en -nacht 45 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken met vuurwerk. In Antwerpen gold een verbod op het gebruik of bezit van vuurwerk, maar niet iedereen hield zich aan dat verbod. "Er werden vuurpijlen, voetzoekers en ander ontploffend vuurwerk in beslag genomen", vertelt een politiewoordvoerder.

De meeste processen-verbaal werden uitgeschreven in de afdeling West in de omgeving van het Steenplein en de Scheldekaaien. Maar ook in Deurne, Merksem, Hoboken en Dageraadplaats en omgeving werden meerdere personen betrapt. Op Linkeroever kreeg een man proces-verbaal omdat hij een wensballon wilde oplaten. De ballon werd ook in beslag genomen.

Feestvierders steken vuurwerk af op trein tussen Mechelen en Leuven

Een groep feestvierders heeft vuurwerk afgestoken op de trein van Mechelen naar Leuven. Dat meldt de Leuvense lokale politie. De groep kon uiteindelijk in Leuven tegengehouden worden en zijn vuurwerkarsenaal werd in beslag genomen. Het was niet het enige vuurwerkincident in Leuven. Zo moest de politie in Kessel-Lo tussenkomen omdat een groep jongeren meer dan een uur lang vuurwerk afstak.

Het incident op de trein vond rond 23.00 uur plaats. Een andere treinreiziger verwittigde de politie dat een groep van 10 tot 15 mensen in de rijtuigen bommetjes deden ontploffen. Korte tijd later dook
dezelfde groep op aan het station in Leuven, waar ze ook vuurwerk deden ontploffen. De politie kon de groep tegenhouden terwijl die op weg was naar de Grote Markt. Ze hadden nog meer dan 200 knallers bij, alsook enkele vuurpijlen. Al dat vuurwerk werd in beslag genomen.

Het tweede incident vond na middernacht plaats in de Albert Dejonghestraat in Kessel-Lo. Toen enkele jongeren daar al meer dan een uur bezig waren met het afsteken van vuurwerk, vonden de buren het
welletjes en verwittigden de politie. Die kwam ter plaatse en maande de feestvierders aan te stoppen. De jongeren bleken nog verschillende tientallen vuurpijlen en een vuurwerkfontein bij zich te hebben die ze nog allemaal wilden aansteken. Het arsenaal werd in beslag genomen en de jongeren ruimden de overblijfselen van hun afgestoken vuurwerk zelf op.

Acht gerechtelijke aanhoudingen in politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene

De politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene verrichtte in de nieuwsjaarsnacht 750 interventies, onder meer voor een paar vechtpartijen. Er werden vijftien administratieve en acht gerechtelijke aanhoudingen uitgevoerd. Dat heeft commissaris Christian De Coninck gemeld.

Aan het Albertinaplein raakte een vrouw gewond door een voetzoeker. Ze is naar het ziekenhuis gebracht en moest aan het been gehecht worden. Dinsdag rond 02.45 uur sprong op de Kruidtuinlaan een persoon in de tunnel. Hij werd geraakt door een voertuig en is in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht. De omstandigheden worden nog onderzocht.

De politie nam ook vuurwerk in beslag. Onder meer op het dak van Parking 58, op de tiende verdieping, waar zich veel volk had verzameld. Bij het grote vuurwerk in Brussel deden zich geen incidenten voor.
Ook op de Grote Markt waren er geen incidenten, aldus commissaris De Coninck. De 100-centrale kende een drukke nacht. "Er werd werk van 24 uren in 12 uur afgewerkt", besloot De Coninck.

Jonge man levensgevaarlijk gewond na val met fiets in Brugge

Een 19-jarige man is tijdens de nieuwjaarsnacht levensgevaarlijk gewond geraakt na een val met zijn fiets. De Oostkampenaar botste op geparkeerde vrachtwagen in de Spoorwegstraat in Sint Michiels (Brugge) en viel op zijn hoofd.

Een buurtbewoner had gehoord dat er iets was gebeurd en verwittigde de hulpdiensten. Op het eerste zicht leken de verwondingen mee te vallen, maar in het ziekenhuis stelden de dokters vast dat er verschillende bloedingen in zijn hoofd waren. De jongeman ligt in kritieke toestand. Hij was onder invloed van alcohol.

Passagier op fiets zwaargewond na aanrijding met vluchtmisdrijf in Bilzen: 28-jarige verdachte opgepakt

Het Tongerse parket bevestigde dinsdagavond dat de verdachte van de aanrijding met vluchtmisdrijf op de Schoonbeekstraat in Bilzen tijdens nieuwjaarsnacht opgepakt is. De 28-jarige man is in de loop van dinsdagnamiddag gearresteerd en woensdag verschijnt hij bij de onderzoeksrechter. Hij reed dinsdag rond 4 uur een koppeltje op een fiets aan en reed nadien gewoon verder. Het zestienjarig meisje achterop de fiets raakte zwaargewond. Haar 20-jarige vriend aan het stuur van de fiets was lichtgewond.

Op de plaats van de aanrijding waren brokstukken van de wagen teruggevonden en in een voortuin in de buurt lag een nummerplaat van de wagen. Aan de hand van die gegevens konden politie en gerecht de verdachte opsporen en identificeren.

Het parket van Tongeren stelde een verkeersdeskundige aan om de omstandigheden te onderzoeken. Het koppeltje op de fiets reed net onder een verlichtingspaal door, toen het regende. Zij zouden reglementair gereden hebben en voldoende zichtbaar zijn geweest. Mogelijk is de automobilist van zijn rijrichting afgeweken, waarna hij frontaal op de fiets inreed. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen. De verdachte is een gekende van het gerecht.

Vuurpijl steekt schuurtje in brand in Geetbets

In het Vlaams-Brabantse Geetbets kwam kort na middernacht een vuurpijl die door particulieren was afgeschoten, op een nabijgelegen schuurtje terecht. Het schuurtje vloog in brand maar de brandweer van Diest was snel ter plaatse en kon het vuur blussen zodat de schade beperkt bleef tot het dak. Er vielen geen gewonden, zo meldt de brandweer van Diest.

BIVV beëindigt samenwerking met vrijwilliger die dronken reed

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft de samenwerking stopgezet met een vrijwilliger die door de politie werd tegengehouden toen hij dronken achter het stuur zat. De man had 3,05 promille alcohol in het bloed. "De deontologische code van het BIVV laat uiteraard niet toe dat vrijwilligers rijden wanneer ze gedronken hebben. De samenwerking werd stopgezet", zo meldt BIVV-woordvoerder Benoit Godart via de microblogsite Twitter.

De vrijwilliger, een man uit Ganshoren, werd door de federale wegpolitie in Bertem aan de kant gezet nadat hij voor een alcoholcontrole rechtsomkeer had gemaakt. De bestuurder had een trui aan met het logo van de verkeersveiligheidscampagne "Go For Zero". Behalve promomateriaal van een BOB-campagne had hij een fles wijn en enkele sixpacks bier in de auto liggen.

De man kreeg 15 dagen rijverbod en werd in een taxi gezet, maar stapte een beetje verder gewoon terug in zijn eigen auto. De politie zette opnieuw de achtervolging in en kon de man op de E40 in Sterrebeek een tweede keer doen stoppen. Hij kon oudejaarsavond in het politiekantoor doorbrengen.

61 doden tijdens nieuwjaarsnacht in Ivoorkust

In Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, zijn tijdens de overgang naar 2013 61 doden gevallen toen er paniek uitbrak onder de toeschouwers van het vuurwerk. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Dat bericht de staatstelevisiezender RTI TV. De slachtoffers werden vertrappeld of stikten onder druk van de massa.

Velen waren nog geen 15 jaar oud. Vertwijfelde ouders zoeken dinsdag naar hun vermiste kinderen in het centrum van Abidjan. De paniek brak rond 1 uur lokale tijd uit, na afloop van het vuurwerkspektakel. Het is nog niet duidelijk waarom de massa in paniek sloeg.

Dodelijke incidenten met vuurwerk in Frankrijk en Italië

Bij ongevallen met vuurwerk in Frankrijk en Italië zijn tijdens de nieuwjaarsnacht drie doden gevallen. In Campanië, in het zuiden van Italië, kwamen twee mensen om. Een 49-jarige man stierf toen hij in het gezicht getroffen werd door een vuurpijl en een 51-jarige man kwam om het leven toen een knaller ontplofte naast zijn hoofd.

In Napels raakten twee jongeren zwaargewond toen de auto waarin ze zaten, ontplofte. Het voertuig was volgeladen met illegaal vuurwerk. In en rond Napels en ook elders in Italië vielen nog tientallen
gewonden door vuurwerk.

Nabij Straatsburg, in het oosten van Frankrijk, overleed een 20-jarige jongeman aan zijn verwondingen nadat een klapper in zijn gezicht was ontploft. In heel Frankrijk waren er circa twintig chirurgische
ingrepen voor verwondingen aan handen door vuurwerk.

Een dode en honderden gewonden bij nieuwjaarsvieringen op Filipijnen

Tijdens de feestelijkheden voor het nieuwe jaar is in de Filipijnse hoofdstad Manilla een 4-jarig jongetje doodgeschoten. Honderden mensen raakten gewond door kogels of bij het afsteken van klappers. Het kind werd in de rug geraakt terwijl het naar het vuurwerk keek dichtbij zijn huis in de wijk Mandaluyong, aldus politieman Jesus Visagre. Er is een onderzoek geopend, maar het werk wordt bemoeilijkt door
de vele ongeregistreerde wapens.

Nog 18 andere mensen werden op oudejaarsavond door verdwaalde kogels getroffen. Een 9-jarig meisje verkeert in kritieke toestand nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen. Er werden tien mensen
opgepakt die in het rond schoten. De meesten waren dronken veiligheidsagenten, aldus de politie.

Volgens minister van Volksgezondheid Enrique Ona raakten 404 mensen gewond door vuurwerkklappers, onder wie ongeveer de helft kinderen. Klappers zijn een traditie in het overwegend katholieke land. Veel Filipino's geloven dat de knallen boze geesten verjagen.

Athene gaat nieuwe jaar in met staking openbaar vervoer Het nieuwe jaar is in Griekenland van start gegaan met een staking. In de hoofdstad Athene hebben de metro- en trambestuurders dinsdag voor 24 uur het werk neergelegd uit protest tegen nieuw inkomensverlies.

in het kader van het besparingsprogramma in het land worden de salarissen van alle werknemers in overheidsbedrijven gelijkgesteld met die van de ambtenaren. Voor sommigen loopt het inkomensverlies op tot 25 procent, zeggen de vakbonden. Er wordt ook geknipt in de uitkeringen en pensioenen.

De besparingsmaatregelen zijn een voorwaarde voor verdere internationale hulp aan het noodlijdende land. Zeventien gewonden door auto in publiek Raard (Friesland)

Bij een ongeval in het Friese Raard, waarbij een automobiliste op een groep mensen inreed, zijn een dode en 17 gewonden gevallen: zestien volwassenen en een 10-jarig kind. Drie van hen raakten zwaargewond. Volgens de politie is er sprake van een ongeval en was er geen alcohol in het spel. Nog dertien mensen liggen in het ziekenhuis.

Burgemeester Marga Waanders betreurt het grote verlies voor de hechte dorpsgemeenschap en betuigt haar medeleven aan zijn naasten.

"Zo'n 40 mensen stonden bij de ingang van het dorp, op de Tange, te kijken naar een nieuwjaarsvuur. Daar is de bestuurster op ingereden". De vrouw is meegenomen voor verhoor. Over de leeftijd en woonplaats van de automobiliste wilde de politie nog niets zeggen. Wellicht was ze verblind door het vuur en had ze slecht zicht door het rotweer. Technisch onderzoek moet daar meer over duidelijk maken. Omstanders meldden later op de dag dat de groep zich van een klein weggetje in het weiland had verplaatst naar de doorgaande weg, omdat ze anders in de rook stonden.

De gewonden zijn inmiddels naar ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Dokkum en Drachten gebracht. Twee konden op eigen gelegenheid bij een ziekenhuis komen voor nadere controle. In het dorpshuis van Raard, dat in de buurt ligt van Dokkum, worden mensen uit de groep en getuigen opgevangen.

Dievenbende steelt tijdens oudejaarsnacht een ton hasjiesj bij de Spaanse douane

Uitgerekend in het douanekantoor van de Andaloesische stad Huelva heeft een dievenbende tijdens oudejaarsnacht een ton hasjiesj gestolen. Een aantal gemaskerde mannen was om exact middernacht het gebouw in de haven binnengedrongen, aldus een woordvoerder van de regionale regering dinsdag. Buren hadden de inbraak wel opgemerkt en de politie verwittigd, maar de drieste gangsters namen met hun buit de vlucht in vijf terreinwagens.

Bij de inbraak werd de enige dienstdoende bewaker overmeesterd, maar hij bleef ongedeerd, luidt het. De drugs waren door de autoriteiten in beslag genomen. Een grootschalige speurtocht naar de daders liep op niets uit, zei een politiewoordoerder op de website van El Mundo. De marktwaarde van de gestolen drugs wordt door de media op tien miljoen euro geschat.

Gelukkig Nieuwjaar, al is het einde van de wereld nabij

Wie op 22 december met een zucht van verlichting opstond omdat het einde van de Maya-kalender niet het einde der tijden opleverde, moet zich opnieuw zorgen maken. Na de Maya's heeft ook Warren Jeffs, sekteleider van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, kortweg de FLDS, zijn volgelingen gewaarschuwd dat Oudjaar dit jaar samenvalt met de Apocalyps.

Wereldwijd telt de FLDS 10.000 volgelingen. Goeroe Jeffs zit sinds 2007 in de gevangenis een celstraf van tien jaar uit, niet omdat hij met zijn profetieën de mensen de stuipen op het lijf jaagt, maar wegens
betrokkenheid bij een verkrachting. Jeffs predikt(e) polygamie, waarbij ook seks met minderjarigen en zelfs incest niet worden geschuwd. Als zijn tien jaar zijn uitgezeten, kan hij prompt aan een nieuwe detentiecyclus van twintig jaar beginnen, eveneens wegens een seksueel delict.

Deskundigen vrezen niet zozeer dat Jeffs' voorspelling een groter waarheidsgehalte heeft dan de Maya's - het is intussen 2013 en althans in België is er nog geen spoor van Apocalyps - wel dat zijn
profetie zijn volgelingen aanzet tot rare dingen zoals het zichzelf (collectief) van het leven beroven. In november had Jeffs reeds gewaarschuwd dat op 23 december een "rampzalige gebeurtenis" zou plaatsvinden. Op 24 december veegde hij zijn adepten de mantel uit: door hun "gebrek aan geloof" was de ramp niet gebeurd.

Onze partners