'Komende twee weken verhoogde kans op stroomtekort'

27/11/14 om 04:13 - Bijgewerkt om 04:13

De komende twee weken is er een verhoogd risico op een tekort aan elektriciteit, waardoor het afschakelplan in werking kan treden. Vooral dinsdag 2 december staat met rood aangekruist. Om tot stroomtekort te komen moet het wel uitzonderlijk koud zijn.

'Komende twee weken verhoogde kans op stroomtekort'

© Belga

Dat blijkt uit een interne nota van de hoogspanningsnetbeheerder Elia, waarover De Tijd bericht.

Elia onderzocht wat de risicovolste momenten op een tekort aan elektriciteit zijn, rekening houdend met de invoercapaciteit. Cruciaal daarbij is hoe hard het gaat vriezen. Bij uitzonderlijk lage temperaturen dreigt stroomschaarste in de eerste helft van december en begin januari. Daarvoor moet het kwik wel dalen tot niveaus die maar eens om de 20 jaar genoteerd worden. Bij een gewone winter blijft alles onder controle, blijkt uit het rapport.

'Maatregelen'

België zal vrijwel de hele winter door stroom uit het buitenland moeten invoeren om de binnenlandse vraag naar elektriciteit te dekken. Die import zou altijd beperkt blijven tot minder dan 1.000 megawatt, wat haalbaar is.

Elia is er vrij gerust op. Volgens woordvoerster Axelle Pollet zijn er sinds de berekening van de risicovolste weken al maatregelen genomen om de reservecapaciteit van de netbeheerder te verhogen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners