Koerdische betogers dringen Europees Parlement binnen

07/10/14 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:31

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz heeft een delegatie van Koerdische betogers ontvangen. Even voordien waren enkele tientallen demonstranten de beveiligde zone van het parlement binnengedrongen om aandacht te vragen voor de situatie van de Koerden in Syrië en Irak.

Koerdische betogers dringen Europees Parlement binnen

Koerdische betogers aan het Europees Parlement © Belga Image

'Hoewel ik hen duidelijk heb gemaakt dat eisen niet op deze manier tot uitdrukking kunnen gebracht worden, deel ik hun ongerustheid over de situatie van de burgerbevolking in Syrië en Irak en de situatie in de Syrische grensstad Kobane volledig', stelde Schulz na afloop in een persmededeling.

Schulz herhaalde de steun van het Europees Parlement voor de internationale coalitie die in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat strijdt. Hij beloofde de zaak opnieuw ter sprake te brengen bij de nieuwe Navo-baas Jens Stoltenberg en de Europese leiders Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en Catherine Ashton.

Na het onderhoud met Schulz verlieten de Koerdische betogers het Europees Parlement.

Beveiliging

In de voormiddag had een vijftigtal demonstranten zich een weg langs de veiligheidscontroles gebaand. Dat Koerdische betogers wisten binnen te dringen in beveiligde zones, roept uiteraard opnieuw vragen op over de beveiliging. De veiligheidsdiensten van het parlement gaan alvast een onderzoek naar de omstandigheden van het incident openen.

Volgens Marjory Van Den Broeke van de persdienst van het Europees Parlement kregen twee politieagenten en twee veiligheidsagenten klappen gekregen en is er schade aangericht aan het parlementsgebouw. (Belga/KVDA)

Onze partners