Koerden voeren actie op Zaventem

07/10/14 om 00:23 - Bijgewerkt om 02:24

Ruim 200 Koerden hebben in de vertrekhal van de luchthaven in Zaventem gemanifesteerd om steun te vragen in de strijd tegen IS.

De manifestanten schreeuwden leuzen ter ondersteuning van Kobani, de Syrisch-Koerdische stad die door Islamitische Staat (IS) wordt aangevallen, en om een oplossing te eisen voor het aanslepende Koerdische probleem.

"De Belgische en Europese regeringen kunnen en mogen niet blind blijven", zei Keje Kotluk, woordvoerster van de betogers.

"IS valt Koerdische dorpen en steden aan en moordt de hele bevolking uit. IS is goed bewapend, heeft geavanceerd wapentuig dat uit het Westen afkomstig is, terwijl de Koerden zich moeten verdedigen met wat ze kunnen vinden. Als dit om eender welk ander volk ging, was de wereld allang tussenbeide gekomen, maar omdat het Koerden zijn, gebeurt er niets. Dat kan niet blijven duren, de wereld moet ons zien."

De betogers richtten hun slogans en protest ook tegen de Turkse overheid en de Turkse president Erdogan, die ze deels verantwoordelijk houden voor de opmars van IS, en eisten een definitieve en duurzame oplossing voor hun volk, dat verspreid over drie verschillende staten woont.

Ook in de Nederlandse stad Den Haag werd gemanifesteerd. Daar drongen Koerdische manifestanten het gebouw van de Tweede Kamer binnen, maar verder dan de inkomhal kwamen ze niet. Volgens de Kamervoorzitster verliepen de protesten in een goede sfeer.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners