Koerden betogen in Brussel tegen arrestaties HDP-parlementsleden in Turkije

Selahattin Demirtas © Belga Image

Een 300-tal Koerden zijn samengekomen op het Brusselse Europakruispunt, net voor het Centraal Station, om te betogen. Ze protesteren tegen de arrestatie in Turkije van twaalf parlementsleden van de HDP, de Turkse pro-Koerdische partij.

De manifestatie is ook een aanklacht tegen de houding van de EU en haar lidstaten, die volgens de betogers zeer stil en passief blijven bij de gebeurtenissen in Turkije. Volgens de Brusselse politie verloopt de betoging voorlopig zonder incidenten.

De twaalf werden donderdagavond opgepakt, volgens Turkse media in het kader van een ‘antiterreuronderzoek’. De HDP wordt er door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd gelinkt te zijn aan de Koerdische PKK, die door Ankara beschouwd wordt als terroristische beweging. Bij de twaalf gearresteerde HDP-parlementsleden bevinden zich onder meer de twee covoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, en de fractievoorzitter Idris Baluken. De arrestatie van de parlementsleden komt bovendien na eerdere arrestaties van een groot aantal gemeentelijke verkozenen van de HDP.

Misbruikt

‘De Turkse AKP-regering en president Erdogan maken misbruik van de mislukte staatsgreep van 15 juli om een extreem autoritaire agenda op te leggen aan de Turkse bevolking’, zeggen de betogers. ‘Erdogan wil alle oppositie het zwijgen opleggen en heeft de HDP-partij uitverkoren als doelwit omdat ze tot tweemaal toe verhinderd heeft dat hij genoeg stemmen haalde om de grondwet te wijzigen. De Turkse overheid wil onze partij nu gewoon lamleggen.’

Door zijn houding en optreden doet Erdogan niets anders dan de etnische en sectaire tegenstellingen in het land aanwakkeren, aldus nog de betogers. ‘Hij wil een akkoord smeden tussen de islamisten en de ultra-nationalistische reactionairen om een dictatoriaal presidentieel regime te installeren. We roepen alle democraten op om te protesteren tegen de politieke genocide die in Turkije aan de gang is.’

Ook in de Duitse stad Keulen werd er zaterdag geprotesteerd tegen de arrestaties. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content