Koenraad Dassen maakt mogelijk comeback

30/10/12 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Koenraad Dassen komt mogelijk terug in de wereld van politie- en inlichtingendiensten.

Koenraad Dassen maakt mogelijk comeback

© PhotoNews

De vervanging van een aantal mandaten bij het Comité I (Controle op de inlichtingendiensten) en Comité P (Controle op de politiediensten) leidt tot grote bezorgdheid. Dat komt vooral door de mogelijke terugkeer van Koenraad Dassen in de wereld van politie- en inlichtingendiensten. De benoeming zou zich voltrekken middels een 'liberale rokade'. Bij het Comité I loopt het mandaat af van Peter De Smet, een voormalig substituut-procureur-generaal uit Gent met Open VLD-etiket. Hij zou vervangen worden door een andere liberaal, nu lid van het Comité P: Herman Daens, gewezen procureur des Konings in Oudenaarde en nu substituut-procureur-generaal in Gent. Wanneer bij het Comité P een raadslid voor het einde van zijn mandaat opstapt, wordt zijn plaats automatisch ingenomen door een vooraf gekozen plaatsvervanger. Enter de nieuwe liberaal, Koenraad Dassen.

'Inspecteur Clouseau'
Dassen, voormalig kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne, was van 2002 tot 2006 al hoofd van de Staatsveiligheid. Onder Dassen liep bij de Staatsveiligheid fout wat fout kon lopen. Hij kreeg de bijnaam 'Inspecteur Clouseau' toen zijn dienst de vermeende Turkse terroriste Fehriye Erdal liet lopen. Erdal is nog altijd zoek.

Dassen werd tot ontslag verplicht omdat hij een regeringsbeslissing die hem en de Staatsveiligheid niet zinde alsnog probeerde tegen te houden: de oprichting van het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (OCAD).

Daardoor werd de Staatsveiligheid verplicht geheime informatie vrij te geven. Om de regering extra onder druk te zetten haalde Dassen Eliza Manningham-Buller naar Brussel, het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5. Ook zij is erg tegen 'pottenkijkers' als OCAD gekant. Met loeiende sirenes werd zij van het ene kabinet naar het andere gevoerd. Voor de regering was de maat vol. Dassen werd opgevolgd door Alain Winants, een Limburger met een dubbel MR/Open VLD-etiket.

En laat het Comité P nu onder meer bevoegd zijn voor de controle op OCAD. (WP)

Lees meer over:

Onze partners