Koen Geens na geweigerd ontslag: ‘De politieke druk blijft enorm’

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

“De politieke druk is enorm”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) naar aanleiding van de elementen uit het onderzoek naar de aanslagen in Brussel die blijven opduiken.

Geens stond vrijdag kort de pers te woord bij zijn aankomst op de wekelijkse ministerraad. Gevraagd naar zijn ontslag dat woensdagavond geweigerd werd door premier Michel, zei Geens dat “de eerste minister vindt dat dat het beste is voor de stabiliteit van het land en van de regering”. Hoe hij zich nu voelt? “Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven”, aldus Geens. “Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering. Dat is ook de enige reden waarom we op die manier hebben gereageerd.”

Gevraagd naar de elementen uit het onderzoek naar de aanslagen die blijven opduiken, zegt Geens dat “de politieke druk enorm blijft”. Zo raakte vrijdagochtend bekend dat het Comité P onderzoek voert naar het mogelijk achterhouden van informatie door het Mechelse politiekorps. Wat de inhoud betreft, verwijst Geens door naar de parlementaire onderzoekscommissie die zal worden opgericht en de gemeenschappelijke zitting van de commissies Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie, straks om 14 uur in de Kamer. Daar zullen Geens en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meer uitleg geven bij het dossier.

“We zullen deze namiddag zo precies mogelijke antwoorden geven”, aldus de CD&V’er. Geens’ partijgenoot en vicepremier Kris Peeters heeft vertrouwen in de hoorzitting met Geens en Jambon. “De betrokken ministers zullen alle uitleg en teksten geven die van hen worden verwacht. En dat in alle transparantie, zoals gisteren overeengekomen werd.” Peeters is ervan overtuigd dat de regering zich “heel goed voorbereid” heeft. “Ik denk dat het heel goed zal gaan.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content