Koen Geens denkt aan oplossing voor Arco-coöperanten

12/03/13 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Financiënminister Koen Geens wil de Arco-aandeelhouders, die hun spaargeld riskeren te verliezen als de Raad van State de garantieregeling verwerpt, een oplossing bieden.

Koen Geens denkt aan oplossing voor Arco-coöperanten

© Belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) "denkt na" over een oplossing voor de 800.000 Arco-coöperanten. Dat zei hij op La Première.

Koen Geens verklaarde dat de coöperanten in zijn ogen wel degelijk spaarders zijn en ook altijd zo beschouwd werden. Hun dividenden werden namelijk als interesten op spaargeld gezien.

De nieuwe minister kreeg de vraag voorgeschoteld wat er zal gebeuren als de Raad van State de controversiële Arco-garantieregeling verwerpt. Werkt de regering aan een plan? Het gaat voorlopig om hypothetische vragen, antwoordde Geens. Hij voegde er wel aan toe "na te denken" over een oplossing.

Dexia-debacle

De coöperanten van Arco zijn het slachtoffer geworden van onder meer het Dexia-debacle. De financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW is nu in vereffening, maar de coöperanten genieten sinds november 2011 van dezelfde garantieregeling als houders van een spaarboekje. Dat wil zeggen dat hun inleg beschermd is tot 100.000 euro per persoon.

Die regeling wordt echter aangevochten door andere Dexia-aandeelhouders, die menen dat de Arco-coöperanten geen spaarders maar beleggers zijn die een onrechtmatig voordeel genieten. De Raad van State spreekt zich vermoedelijk nog voor het einde van de maand uit. (Belga/EA)

Onze partners