België probeert de NAVO te paaien

LOCKHEED F-35 15 miljard euro voor de vervanger van de F-16 is veel, en zeker nu. © GettyImages
Ewald Pironet

Vrijdag begint in Warschau een grote NAVO-top. De militaire budgetten van de lidstaten zullen er ter sprake komen. België voldoet al lang niet aan de eerder gemaakte afspraken, maar probeert in een goed blaadje te komen.

Alle regeringsleiders en staatshoofden van de NAVO-lidstaten zien elkaar op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli in Warschau op de tweejaarlijkse top. Op de agenda staat de evaluatie van de beloftes die gemaakt werden op de vorige top van het militaire bondgenootschap, twee jaar geleden in Wales. Daar werd afgesproken dat de defensiebudgetten tegen 2024 opnieuw minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten bedragen. Vorig jaar waren er maar vijf NAVO-lidstaten die daarin slaagden: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Griekenland, Estland en Polen. In België beslaat het defensiebudget 0,9 procent van het bbp. Daarmee behoren we tot de kneusjes van de club.

In Wales werd ook nog afgesproken dat 20 procent van die nationale militaire uitgaven naar investeringen zou gaan. Er moet dus niet alleen meer geld in defensie worden gestoken, dat geld moet ook nog op de juiste manier worden besteed. Ook hier is België een slecht voorbeeld want we besteden vandaag maar 5 procent aan militaire investeringen.

Na maanden gehakketak bereikte de regering-Michel vorige week een principeakkoord over de ‘strategische visie’ voor het Belgische leger tegen 2030. Daarin staat dat het defensiebudget tegen 2030 1,3 procent van het bbp zal uitmaken. Dat is volgens de overeenkomsten in Wales dus nog altijd te weinig.

Het principeakkoord gaat ook over de aanschaf van 34 gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de verouderde F-16’s, twee nieuwe fregatten, zes mijnenjagers en zes – vooralsnog onbewapende – drones en een tankvliegtuig dat toelaat om gevechtsvliegtuigen in de lucht te laten bijtanken. België investeert in defensie, en komt zo dus tegemoet aan de afspraak die in Wales werd gemaakt.

Gelijktijdig daalt het aantal militairen van 32.000 naar 25.000. Er zal gesnoeid worden in de legerstaf. De nieuwe legertop zal nog maar 2545 leden tellen, wat neerkomt op een inkrimping met een kwart ten opzichte van de 3600 personen die de staf nu telt. Binnenkort moet de regering de nieuwe legerstafchef aanwijzen. Volgens zakenkrant De Tijd wordt dat naar alle waarschijnlijkheid viceadmiraal Michel Hofman.

Het is nog niet uitgemaakt welke toestellen uiteindelijk de Belgische F-16’s zullen vervangen, en ook daarover zal nog een duchtig woordje gewisseld worden. Het gaat niet zozeer over welk type dat wordt – de F-35 van Lockheed geniet de voorkeur van de Belgische luchtmacht en minister Steven Vandeput (N-VA) -, maar wel over de peperdure rekening die daarmee gepaard gaat. De prijs van de vervanging van de F-16’s wordt geraamd op 15 miljard euro. Dat is altijd heel veel geld, en zeker nu.

Volgens premier Charles Michel (MR) en minister Vandeput maakt de strategische nota duidelijk dat België haar NAVO-engagementen en de internationale solidariteit ernstig neemt. Of de andere NAVO-lidstaten dat ook zo zien, is twijfelachtig. Ze zullen België er nog wel eens fijntjes op wijzen dat we in Brussel het hoofdkwartier van de NAVO huisvesten en in Bergen Shape, het centrale commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO. En dat we niet alleen van de NAVO kunnen profiteren, maar ook ons beloofde deel moeten doen.

Ewald Pironet

In België beslaat het defensiebudget 0,9 procent van het bbp. Daarmee behoren we tot de kneusjes van de club.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content