Knack Wereldtijdschrift: Een blad voor elk seizoen

22/03/11 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Knack wordt 40 jaar en trakteert de lezer - en zichzelf -op Knack Wereldtijdschrift. Een blad voor elk seizoen.

Knack Wereldtijdschrift: Een blad voor elk seizoen

Ouders krijgen alsmaar later kinderen. Dat is maar een van de dingen die de afgelopen veertig jaar veranderd zijn. En omdat Knack mee wil zijn met zijn tijd, broedt de redactie de laatste jaren het ene kloeke ei na het andere uit. Na grote zus Weekend en het rebelse broertje Focus, werd in 2009 Knack Extra op de wereld gezet. En nu is er, op onze veertigste verjaardag ook, Knack Wereldtijdschrift.

Knack Wereldtijdschrift is een kwartaalblad van om en bij de 160 fraai geïllustreerde bladzijden, met rechte rug, mat kwaliteitspapier en stevige kaft. Het eerste nummer verscheen officieel op 21 maart, bij het begin van de lente. Een dag later werd het tijdens een groot verjaardagsfeest in Brussel aan het publiek voorgesteld. De andere nummers verschijnen telkens bij het begin van een nieuw seizoen: op 21 juni, 21 september en 21 december.

Het Knack Wereldtijdschrift is een uitgeversavontuur dat volledig ingaat tegen de tijdgeest van blogosfeer, pageviews en clicks. Het nieuwe blad dat zijn titel leent bij Willem Elsschot, brengt verhalen die geschreven worden met de kroontjespen, verhalen waarvoor lezers hun tijd nemen. Niet voor niets zal het ook in de boekhandel verkocht worden.

Knack Wereldtijdschrift is ook een hulde aan het vakmanschap; van redacteurs, uiteraard. Maar ook van eindredacteurs, coördinatoren, fotografen, vormgevers en drukkers. Een speciale pluim is op z'n plaats voor artdirector Guido Packolet, coördinator Tanja Vanhoecke en last but not least voor Noël Van De Walle, de tovenaar van de drukkerij in Roeselare.

Redacties dreigen in een hitsig medialandschap, waar dollartekens belangrijker worden dan lettertekens, in de verdrukking te raken. Dat is levensgevaarlijk. Een blad is maar zo sterk als zijn redactie.

Een greep uit de inhoud van het eerste nummer van Knack Wereldtijdschrift (dat vanaf donderdag 24 maart in de winkel ligt): het scheppingsverhaal van Knack, nieuws uit 1971, toen de wereld zo niet beter, dan toch anders in elkaar zat, 40 evoluties die uw leven ingrijpend veranderden, interviews met Michel Platini, Tariq Ramadan en Jeroen Brouwers. Roel Van Bambost over de grote drie filmmakers. Over twee generatienerds als Bill Gates en Mark Zuckerberg. Met de vraag, en mogelijk ook het antwoord, of het internet meer kapot maakt dan ons lief is.

Rik Van Cauwelaert

Karl van den Broeck

Onze partners