"Knack moet meer blijven brengen"

29/03/11 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Op het feestje voor de veertigste verjaardag van Knack sprak eregast Herman Van Rompuy zijn vrees uit dat de kwaliteitsjournalistiek in de verdrukking zou komen.

"Knack moet meer blijven brengen"

In de Brussels Event Brewery werd voor een select publiek van zo'n vijfhonderd genodigden Knack Wereldtijdschrift op de wereld losgelaten. Dat gebeurde - niet toevallig - op het feestje voor de veertigste verjaardag van Knack.

Roularta-CEO Rik De Nolf bracht de pioniersjaren van het blad in herinnering en eerde onder meer wijlen Sus Verleyen. Knack-directeur Rik Van Cauwelaert beklemtoonde het pluralisme van het blad, een troef in een destijds sterk verzuild landschap. 'Wij zijn altijd het blad van de oppositie gebleven', zei hij.

Trui Moerkerke, hoofdredactrice van Knack Weekend, gaf tekst en uitleg bij de black editions van het lifestylemagazine. Tussendoor zorgden de Broken Glass Heroes, graag geziene gasten op de Focus Clubconcerten, voor een muzikaal intermezzo.

Daarna werd Knack Wereldtijdschrift gepresenteerd als een 'leesmagazine' met 'boekallures'; een ode aan het journalistieke metier en gericht op de lezer-burger, lezer-vader/moeder, lezer-bedrijfsleider of lezer-scoutsleider veeleer dan louter op de lezer-consument.

Eregast van de avond was Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Hij bracht twee gedenkwaardige interviews in herinnering: één in 1978, toen hij met zijn broer Eric de regering Martens VI ten val bracht; en het verzoeningsgesprek met diezelfde Wilfried Martens, dertig jaar later.

Van Rompuy sprak zijn vrees uit dat de kwaliteitsjournalistiek in de verdrukking zou komen als gevolg van de stroom van instantnieuws en ultrakorte berichten. 'En toch is er meer nodig. Dat 'meer' moet Knack blijven brengen', besloot hij.

Waarna het feest losbarstte. Meer moest dat niet zijn.

Karl van den Broeck

Onze partners