'Knack-dossier over Morel en Vanhecke kwam niet van Dewinter'

28/09/10 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Dat zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in een reactie op een beschuldiging van Marie-Rose Morel.

Het privé-mailverkeer van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke dat in Knack verscheen kwam niet van Filip Dewinter of van zijn entourage. Dat zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. Hij reageert daarmee op een beschuldiging van Marie-Rose Morel dinsdag in Humo.

'Dewinter was niet de bron van het artikel in Knack. En als de mails naar hem traceerbeer zouden zijn geweest, dan hadden wij ze niet gepubliceerd', aldus Van Cauwelaert.

Knack publiceerde op 19 november 2008 uittreksels uit het mailverkeer van Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Die moesten aantonen dat de innige band tussen hen beiden voor politieke problemen zorgde binnen het Vlaams Belang.

Zo raakte de relatie tussen Vanhecke en Dewinter, nochtans twee jeugdvrienden, ernstig verstoord. Morel werd nadien op een zijspoor gezet en Vanhecke liet weten dat hij niet langer kandidaat wil zijn voor de partij.

De Raad voor de Journalistiek heeft Knack nadien weliswaar berispt omdat het privé-adres van een buitenstaander in het artikel werd vermeld, maar over de kern van de zaak - de opportuniteit van het publiceren van privé-mails - werd Knack toen niets verweten.

'Het maatschappelijke belang van die mails was groot genoeg om hun publicatie te rechtvaardigen', zegt Van Cauwelaert. 'De huidige problemen binnen het Vlaams Belang vinden daar hun oorsprong. Dat maakt elke discussie over de opportuniteit van de publicatie overbodig. De feiten hebben het belang van dit artikel bewezen'.

'Maar wij hebben ons er toen wel van vergewist dat de mails niet van Filip Dewinter kwamen. In dat geval zouden we ze nooit gepubliceerd hebben. Gezien de slechte relatie tussen Knack en het Vlaams Belang is dat evident', aldus Van Cauwelaert.

Onze partners