Klokkenluiders bij politie krijgen eindelijk bescherming

© Belga

Om de omerta over wantoestanden bij de politie te doorbreken, wil Koenraad Degroote (N-VA) een bescherming voor alle klokkenluiders bij de politie invoeren. Dat schrijft De Tijd Dinsdag.

Volgens De Tijd geniet het wetsvoorstel de steun van de regering, en zorgt het ervoor dat ook politieagenten het beschermingsstatuut van klokkenluider kunnen krijgen dat al drie jaar bestaat voor federale ambtenaren.

Volgens de N-VA verzwijgen politiemensen liever wantoestanden uit angst voor represailles. “Ik heb het zelf meegemaakt in verschillende dossiers”, zegt Degroote. Door het wetsvoorstel zullen politiemensen, ruim 15 jaar na de hervorming van de politie, eindelijk bescherming krijgen als ze wantoestanden bij de lokale of de federale politie aanklagen.

Carlo Medo, de voorzitter van de grote politievakbond NSPV, reageert tevreden. “Nu worden agenten die iets aan de kaak stellen, al te vaak verplaatst naar een ander bureau of een andere dienst. Zou u dan praten? Als we een nieuwe politie willen, moeten we durven te zeggen wat fout loopt.”

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content