Klimaatconferentie Parijs: 'Hollande roept op tot een sterk akkoord' (Livestream)

30/11/15 om 10:37 - Bijgewerkt om 14:10

In Parijs is de Klimaatconferentie van start gegaan. Volg hier de livestream van VTM Nieuws.

Klimaatconferentie Parijs: 'Hollande roept op tot een sterk akkoord' (Livestream)

© Belga

De Franse president François Hollande heeft in zijn toespraak bij de opening van de klimaatconferentie in Parijs opgeroepen tot een sterk akkoord. "Er heeft nog nooit zoveel op het spel gestaan bij een internationale top", klonk het.

Volgens Hollande moet er in het akkoord een opwarming van de aarde tot maximum 2 graden Celsius opgenomen worden, en liefst zelfs tot maximum 1,5 graden.

Voorts wil Hollande om de vijf jaar een evaluatie en zei hij dat geen enkel land de confrontatie met de klimaatverandering alleen moet aangaan. Hollande sprak net na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. "Ik kies niet tussen de strijd tegen het terrorisme en de strijd tegen de klimaatopwarming", klonk het.

"Er zullen nog meer conflicten ontstaan over natuurlijke rijkdommen", aldus Hollande. "Wat er eigenlijk op het spel staat op deze conferentie is vrede".

Historisch belang van de conferentie onderstrepen

De Franse president François Hollande verwelkomde, samen met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, maandagochtend meer dan 150 buitenlandse leiders voor de officiële opening van de klimaattop./Para

Na het onthaal van staatshoofden en regeringsleiders, dat om 8 uur begonnen is, volgde de officiële start van de 21e VN-conferentie over de klimaatsverandering (COP21) op Le Bourget, in Parijs.

In de Franse hoofdstad gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Bijna 3.000 agenten en militairen staan in voor de veiligheid op de top. Zondag werden in Parijs al 341 mensen opgepakt na een protestactie waarbij het tot geweld kwam tussen politie en betogers. 317 betogers bleven aangehouden.

Ook Charles Michel zal de top maandag toespreken. De onderhandelaars zullen zeker tot 11 december de details uitwerken van een akkoord, waarmee de CO2-uitstoot verminderd moet worden en de opwarming van de aarde teruggedrongen. Er werd voor gekozen de staatshoofden deze keer bij de start van de top uit te nodigen, om het historische belang van de top te onderstrepen.

Op de top moeten ook middelen gevonden worden voor de landen die al getroffen worden door de klimaatsverandering. (Belga/JH)

Volg hier de Livestream van VTM Nieuws:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Geen ontmoeting tussen Poetin en Erdogan

Er is geen enkele ontmoeting gepland tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan, ondanks de vraag naar een "face-to-face"-onderhoud van de Turkse leider. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan journalisten gemeld. Ook een telefonisch contact is niet voorzien. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft intussen al laten weten dat Turkije zich niet zal excuseren. Tegelijk vragen de Turken dat Moskou de economische sancties, die afgelopen weekend genomen werden, "herzien" worden. Rusland nam die sancties nadat vorige week dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens werd neergeschoten door Turkije.

Een ontmoeting tussen Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama wordt niet uitgesloten. "Waarschijnlijk zullen zij in de marge van de klimaattop met elkaar spreken", zei Peskov. Eerder had het Kremlin al aangekondigd dat Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar zien in Parijs.

De Russen hebben Turkije om excuses gevraagd, maar Ankara is dus niet van plan die te geven. "Geen enkele Turkse eerste minister, geen enkele president, geen enkele autoriteit zal zich excuseren omdat ze hun werk gedaan hebben", zei Davutoglu maandag na een ontmoeting met Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel.

Toch vraagt Turkije Rusland wel dat het de vooral economische sancties "opnieuw overweegt". "We hopen dat Rusland die maatregelen opnieuw in overweging zal nemen", zei Davutoglu nog. Hij herhaalde ook dat zijn regering de Turkse grenzen blijft verdedigen, en voegde eraan toe dat dat ook de grenzen zijn van de Navo.

Onze partners