'Kleine irritaties lopen uit de hand: één op drie Belgen heeft zware ruzie'

05/12/14 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:47

Eén op de drie Belgen ligt stevig overhoop met haar of zijn buur, werkgever, familie, een bedrijf en/of de fiscus. De conflicten slepen al snel een jaar of zelfs langer aan.

'Kleine irritaties lopen uit de hand: één op drie Belgen heeft zware ruzie'

Smos ziet lijdzaam toe hoe de discussie tussen Luc en Dirk ontaardt in een ruzie en doet er alles aan om die op te lossen. Maar zijn pogingen om de friendship te redden, lijken het allemaal alleen maar erger te maken... © BELGA

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van AXA Group waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Van verkeerd geleverde salons, over lawaaierige kinderen tot grote onvrede over een familiale lening. Steeds vaker maken we een échte "zaak" van kleine irritaties in ons leven. Eén op drie Belgen is er druk mee in de weer. In vier op de tien gevallen van ruzie loopt het zelfs zo zwaar uit de hand dat onder meer advocaten en rechters er hun licht over moeten laten schijnen.

Die juridische stappen, dat blijkt ook uit de enquête, hebben vaak niet het gewenste resultaat.

Volgens sociologen maken we ons tegenwoordig veel te snel druk om de eenvoudige reden dat we nalaten een rustig gesprek te voeren. "We leiden stilaan een leven volgens strikte procedures en regels, waardoor alle gemoedelijkheid uit onze samenleving verdwijnt", zegt Wendy Smits (VUB).

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners