Klassieke legbatterijen voortaan verboden

01/08/12 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:06

Vanaf 1 augustus mogen leghennen niet langer in een klassieke legbatterij gehuisvest worden. Elke kip moet over minstens 750 vierkante centimer beschikken.

Klassieke legbatterijen voortaan verboden

© Belga

Een Europese richtlijn, die dateert van 1999, legt Belgische pluimveehouders op dat ze hun kippen voortaan in verrijkte kooien of een alternatief systeem moeten plaatsen.

De regel ging in op 1 januari van dit jaar, maar onder bepaalde voorwaarden konden pluimveehouders genieten van een gedoogperiode van een half jaar. Die werd met een maand verlengd omdat veel Belgische kippenkwekers nog volop bezig waren hun kooien te verbouwen, wat eerder dit jaar al leidde tot een forse stijging van de eierprijzen.

Waarschuwing

Eind juni kwam er vanuit de Europese Commissie een met redenen omkleed advies, een eerste formele stap, omdat ons land zich nog niet in regel gesteld had. "Europa redeneert vanuit het concurrentienadeel voor pluimveekwekers die hun kooien aangepast hebben", legt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezonheid, uit. "Vermoedelijk zal Europa de procedure stopzetten als wij bedrijven die niet in orde zijn, verbieden hun eieren voor consumptie te verkopen."

Midden juli hadden acht bedrijven een waarschuwing gekregen. "Dat betekent dat ze op de goede weg zijn, maar dat een aantal details nog gewijzigd moeten worden. Zij halen de deadline normaal gezien", zegt Eyckmans. "Nog eens 65 bedrijven hebben al een proces verbaal en een boete gekregen omdat ze nog niet ver genoeg staan. In totaal telt België een 300-tal pluimveebedrijven." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners