'Klanten Electrabel slachtoffer van machtsmisbruik'

07/02/13 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Elektriciteitsleverancier Electrabel heeft in ons land misbruik gemaakt van zijn machtspositie. Daardoor betaalden klanten van Electrabel tot 56 miljoen euro teveel voor elektriciteit. Dat zegt de auditeur bij de raad voor Mededinging.

'Klanten Electrabel slachtoffer van machtsmisbruik'

© Belga

Het auditoriaat voor de raad voor Mededinging stelde een grondig onderzoek in naar de prijzenpolitiek van Electrabel. De elektriciteitsproducent ligt in ons land al geruimte tijd onder vuur omdat hij veel te veel geld zou rekenen aan zijn klanten.

Na de liberalisering van de elelektriciteitsmarkt konden gezinnen vrij hun leverancier kiezen. In het begin gingen maar weinig consumenten in op die mogelijkheid. Volgens critici maakte Electrabel, die op dat moment veruit de markleider was, daar handig gebruik van om veel te hoge tarieven voor elektriciteit aan te rekenen.

Machtsmisbruik
De auditeur bij de raad voor Mededinging komt na een grondig onderzoek tot de conclusie dat Electrabel zich wel degelijk schuldig maakte aan machtsmisbruik. Het auditoriaat stelt abnormaal hoge prijspieken vast.

Uit het onderzoek zou blijken dat Electrabel prijzen kunstmatig opdreef door orders te plaatsen bij externe producenten terwijl de eigen productiecapaciteit niet volledig benut werd.

56 miljoen
De klanten van de energiereus werden hiervan de dupe. Ze betaalden in 2007 en in de eerste helft van 2008 40 tot 56 miljoen euro te veel voor elektriciteit.

De auditeur maakt zijn bevindingen over aan de raad voor Mededinging. Die doet een gerechtelijke uitspraak en kan sancties opleggen. De raad volgt doorgaans (niet altijd) het advies van het auditoriaat.

Electrabel betwist de feiten
Electrabel "betwist formeel het rapport van het auditoraat bij de Raad voor de Mededinging". In een persbericht zegt het energiebedrijf "in alle transparantie" zijn argumenten te zullen laten gelden. Die kans krijgt Electrabel in de procedure die volgt op het rapport.

"Electrabel betwist categoriek de beschuldiging als zou zij de marktprijzen gemanipuleerd hebben door het achterhouden van productiecapaciteit", reageert het bedrijf. De factuur van de klanten werd volgens Electrabel "geenszins beïnvloed door de prijspieken die zich vijf jaar terug occasioneel hebben voorgedaan in België en elders in Europa".

Electrabel zegt steeds gehandeld te hebben "om bij te dragen tot het behoud van het evenwicht op het net". (EE)

Onze partners