Klachten tegen politie nemen toe

© Belga

Tussen 2012 en 2013 tekende het Comité P een stijging op in het aantal klachten tegen de politie, 2885 dossiers in 2013 tegenover 2680 dossiers in 2012, een stijging met 7,6%.

Lees hier de integrale versie van De Zondag

Het gaat om 45% Franstalige dossiers en 55% Nederlandstalige dossiers. De meeste klachten gaan over agressief gedrag (400) en onjuiste vaststellingen (362). “Die laatste hebben vooral betrekking op het verbaliseren van verkeersovertredingen”, zegt Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA).

De dossiers die door het Comité P naar de parketten werden doorgestuurd zijn bijna verdubbeldin vergelijking met de periode 2010-2011. “De meeste dossiers hebben betrekking op dezes Brusselse zones.

In Vlaanderen zijn Gent en Antwerpen koploper, voor Wallonië is dat Charlerloi en Luik.” Degroote geeft aan dat we het grote aantal dossiers met een korrel zout moeten nemen, want “zo’n 60 tot 70% van deze dossiers blijkt ongegrond. Heel wat klachten worden met andere woorden lichtzinnig neergelegd.”

In het regeerakkoord werd daarom een passage opgenomen die stelt dat er ‘oplossingen’moeten komen voor manifest onterechte klachten. Wat die oplossingen dan wel mogen zijn, daar heeft het Kamerlid geen antwoord op. “Wel wil de minister van Binnenlandse Zaken (Jan Jambon van N-A, red.) hier prioriteit aan geven, zeker gelet op de gebeurtenissenvan de laatste dagen”, aldus Degroote. (De Zondag/maf)

Lees hier de integrale versie van De Zondag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content