Klachten over het eten in gevangenis Tilburg

22/07/10 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Dat blijkt uit een evaluatie van het gebruik van de gevangenis om er Belgische gedetineerden in onder te brengen.

Het aanbod aan eten in de kantine van de gevangenis van Tilburg zal worden uitgebreid. Dat is afgesproken na een eerste evaluatie van het gebruik van de Nederlandse gevangenis door de Belgische overheid.

België huurt sinds begin 2010 als tijdelijke oplossing de gevangenis van Tilburg, waar zowat 500 Belgische gedetineerden zijn ondergebracht wegens het plaatsgebrek in de Belgische gevangenissen.

België en Nederland zijn tevreden over de samenwerking inzake de gevangenis. Maar er zijn nog wel enkele 'aandachtspunten', met name de voeding en de kantine.

Dat blijkt uit een evaluatie van het reilen en zeilen in de gevangenis door het Belgische Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen en de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen.

Eén van de problemen blijkt te zijn dat de Belgische gedetineerden
gewend zijn dat hun maaltijden bereid worden in een gaarkeuken. In Nederland krijgen de gevangenen echter dagelijks een vacuüm verpakte maaltijd die ze dan zelf opwarmen in hun microgolfoven.

Dat vergt enige aanpassing, zo luidt het in de conclusie van de doorlichting. Daarnaast blijkt het aantal producten dat de gevangenen in de kantine kunnen kopen nogal beperkt te zijn.

Er is nu afgesproken dat Nederland ervoor zal zorgen dat het assortiment wordt uitgebreid. Een volgende evaluatie is voorzien in december 2010.

Onze partners