Klacht wegens seksueel misbruik tegen pater Versteylen

07/01/11 om 17:52 - Bijgewerkt om 17:52

Het misbruik zou gebeurd zijn in zijn bezinningscentrum in Viersel. Ook bij de commissie-Adriaenssens liep een klacht binnen over Versteylen.

Klacht wegens seksueel misbruik tegen pater Versteylen

© Reuters

Er is een klacht wegens seksueel misbruik ingediend tegen pater Luc Versteylen. Dat heeft het parket van Antwerpen zaterdag bevestigd. Het misbruik zou zich hebben afgespeeld in het bezinningscentrum 'Leven in de brouwerij' in Viersel, dat werd gesticht door Versteylen.

Volgens de woordvoerder van de vzw achter het bezinningscentrum hebben zich drie personen gemeld die mogelijk misbruikt zijn door de bekende pater Luc Versteylen, die aan de wieg stond van de groene beweging Agalev. De vzw heeft zelf in een brief een en ander gemeld aan het parket.

De vzw ontving een anonieme brief waarin in heel gedetailleerde bewoordingen verwezen wordt naar feiten die gepleegd werden tussen 1985 en 1995, aldus woordvoerder Walter Lever.

Naar aanleiding van die brief van iemand die zegt misbruikt te zijn, hebben zich volgens de woordvoerder nog twee personen gemeld. Zij spreken over 'manipulaties en lichamelijk contact'. Het gaat telkens om mogelijk misbruik van jongeren ouder dan 15 jaar.

Brief Versteylen

Versteylen reageerde zaterdag in een brief op de beschuldiging van seksueel misbruik. Hij spreekt over een klacht wegens 'grensoverschrijdend gedrag'. Volgens Versteylen was het zoeken in de jaren zeventig naar 'een nieuwe lichaamsbeleving' zeker grensverleggend, maar echter nooit grensoverschrijdend.

'Niettemin kan het niet anders dan dat ik, na veertig jaar het leven in de brouwerij te hebben meegemaakt, sommige mensen ongewild ontgoocheld en zelfs gekwetst heb, vaak door het tegendeel met hen bedoeld te hebben', zo schrijft de pater.

Hij hoopt dat er genoeg mensen zijn die kunnen getuigen 'dat ik al jaren voor kinderen het tegendeel tracht te zijn van een misbruiker en dat de Oude Brouwerij juist de plaats is waar aan het tegendeel daarvan wordt gedaan'. Versteylen heeft intussen ontslag genomen uit de raad van bestuur van de vzw.

Ook klacht bij commissie-Adriaenssens

Intussen blijkt er volgens Het Nieuwsblad ook bij de toenmalige commissie-Adriaenssens een klacht te zijn binnengelopen over Versteylen. Volgens de krant staat die getuigenis los van de klachten bij de vzw.

De Vlaamse jezuïeten, de orde waartoe Versteylen behoort, zeggen intussen intens mee te leven met de pijn van de slachtoffers. 'We hebben het volste vertrouwen in het gerecht dat klaarheid zal scheppen in de gegrondheid van de klachten', aldus woordvoerder Jacques Haers. 'Ook bij ons is de schok groot'.

Onze partners