Klacht van Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen tegen Sharia4Belgium

10/08/12 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is van oordeel dat de uitlatingen van Sharia4Belgium aanzetten tot discriminatie, haat, geweld en segregatie jegens vrouwen.

Klacht van Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen tegen Sharia4Belgium

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is van oordeel dat de uitlatingen van de woordvoerder van Sharia4Belgium aanzetten tot discriminatie, haat, geweld en segregatie jegens een groep, namelijk vrouwen. De woordvoerder van Sharia4Belgium noemde in een YouTube-video de documentairemaakster van 'Femme de la rue', waarin het seksisme van voornamelijk allochtone mannen aangeklaagd wordt, een 'prostituee': "Ze loopt halfnaakt op straat. Ze kleedt zich als een goedkope prostituee. Ze heeft haar gezicht geschilderd als een clown. Ze doet dit om de aandacht van de mannen te trekken."

Omwille van deze redenen legt het Instituut klacht neer tegen de woordvoerder van Sharia4Belgium op grond van de Wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen en in het bijzonder artikel 27, dat uitlatingen die aanzetten tot haat, discriminatie of geweld omwille van het geslacht strafbaar stelt. Dat meldt het Instituut.

'Zware seksistische stereotypen'

Het Instituut ziet niet enkel aanzetten tot haat, maar ook uitlatingen die "beladen zijn van zware seksistische stereotypen". He tInstituut geeft ook mee dat niet enkel zij aanstoot namen aan de uitspraken. "Via het gratis nummer van de juridische dienst en per mail kregen we deze laatste dagen immers verscheidene klachten. Daarnaast zijn er verscheidene meldingen overgemaakt door partners van het Instituut, met name het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Meldpunten discriminatie."

"De toename van het aantal klachten de voorbije dagen, zowel op het Instituut als op sociale netwerken, toont ons dat onze maatschappij dergelijke uitlatingen en daden die uitgaan van de superioriteit van het ene geslacht op het andere, krachtig veroordeelt," legt Michel Pasteel, directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, uit. (SD)

Onze partners