Klacht over B-H-V bij Europees Hof

© Belga

Een aantal Belgische kiezers vraagt dat België veroordeeld wordt omdat de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde bij de federale verkiezingen van juni vorig jaar nog niet was gesplitst, hoewel het Grondwettelijk Hof die kieskring in 2003 al ongrondwettelijk had verklaard.

Een aantal Belgische kiezers stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg met een klacht over de federale verkiezingen van juni vorig jaar. Ze vragen dat België veroordeeld wordt omdat de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) bij de verkiezingen nog niet was gesplitst, hoewel het Grondwettelijk Hof die kieskring in 2003 al ongrondwettelijk had verklaard.

De Werkgroep B-H-V – een samenwerkingsverband van de Vlaamse Volksbeweging, het Halle-Vilvoorde Komitee en het Taal Aktie Komitee – riep voor de federale verkiezingen van 2007 en 2010 op tot een boycot van de verkiezingen.

Burgers die in een stem- of telbureau moesten zetelen, zouden daarbij dienst moeten weigeren, ook al is dat strafbaar. Bij juridische vervolging staat de Werkgroep de dienstweigeraars juridisch bij.

Onafhankelijke beroepsinstantieNu maakt de Werkgroep B-H-V bekend dat enkele “kiezers en kandidaten” tegen de jongste verkiezingen en de geldigverklaring ervan klacht hebben ingediend in Straatsburg.

Ze vinden het niet kunnen dat het parlement alle bezwaarschriften over ongrondwettelijke verkiezingen van tafel veegde en dat de parlementsleden zélf mogen oordelen over de geldigheid van de verkiezingen. “Dit is in strijd met het recht op een onafhankelijke beroepsinstantie”, luidt het.

Vrijspraak

Vorige week sprak de correctionele rechtbank in Leuven 8 dienstweigeraars vrij. Eerder had de rechtbank in Dendermonde hetzelfde gedaan met 15 andere B-H-V-gewetensbezwaarden.

Ook in Kortrijk, Gent, Turnhout, Tongeren en Hasselt lopen alles samen nog 57 gelijkaardige rechtzaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content