Kitir: 'Ik betreur dat ik Luk Van Biesen nog niet gehoord heb'

16/09/16 om 01:25 - Bijgewerkt om 09:54

Voor Open VLD-voorzitser Gwendolyn Rutten is het incident met Kamerlid Luk Van Biesen niet gesloten. Moeilijkheid in dit dossier blijft wel dat er geen geluidsopnames zijn van het incident, waardoor het wellicht niet tot een ontslag zal komen. Meryame Kitir zei in De Ochtend dat ze nog niets gehoord heeft van Van Biesen.

Kitir: 'Ik betreur dat ik Luk Van Biesen nog niet gehoord heb'

© Belga

'Onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats'

Dat zei Gwendolyn Rutten nadat ze haar partijgenoot onder vier ogen had gesproken.

Donderdag ontstond er ophef tijdens het Kamerdebat over het banenverlies bij Caterpillar. Na een tussenkomst van SP.A-fractieleider Meryame Kitir, zou Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen gezegd hebben dat ze beter zou terugkeren naar Marokko. Zelf zei Van Biesen dat zijn woorden verkeerd werden begrepen en dat hij die woorden nooit zou gebruiken.

'Ongepast'

Donderdagavond had hij een persoonlijk gesprek met voorzitster Gwendolyn Rutten, die eerder op de dag al zei dat zijn tussenkomst hoe dan ook ongepast was. "Wat er uiteindelijk precies wel is gezegd of bedoeld, is voor mij nog steeds niet duidelijk. Zijn uitleg beantwoordde niet aan wat men van een liberale volksvertegenwoordiger mag verwachten. Uitspraken over werknemers bij Caterpillar en een onbegrijpelijke associatie met Marokko of andere landen kunnen voor mij niet door de beugel. Dat heb ik de heer Van Biesen ook duidelijk gemaakt."

Rutten stelt dat Van Biesen zich engageerde om het incident persoonlijk met Kitir uit te praten en goed te maken, maar dat het incident niet gesloten is. "De lijn is duidelijk: onze volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie en horen onze liberale waarden altijd en overal uit te dragen. Voor volksvertegenwoordigers die dat niet erkennen is er in de liberale partij geen plaats."

Kitir zelf zei vanochtend in De Ochtend dat ze nog steeds niets gehoord had van Luk Van Biesen. Ze stelde voor dat hij eens met haar naar Genk zou komen, waar veel jongeren samen te maken hebben met racisme.

'Ik heb enkel zijn reactie gehoord in Ter Zake van gisterenavond. Hij zei daarin onder andere dat het niet over mij ging maar over de werknemers van Caterpillar, maar dat is eigenlijk nog veel erger dan. Maar eigenlijk komt het erop neer dat als je tegen mensen zegt die hier altijd gewerkt hebben die hun job verliezen, dat ze dan maar in het buitenland werk moeten gaan zoeken.'

Kitir was samen met Zuhal Demir (N-VA) te gast in het programma. Beide Kamerleden stelden voor dat hij eens met hen naar Genk zou komen, waar veel jongeren samen te maken hebben met racisme.

Woord tegen woord

Omdat er van het incident zelf geen geluidsopnames zijn, blijft het hier een zaak van woord tegen woord. Ook volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die een gesprek had met beide parlementsleden, is het incident gesloten.

'Bovendien genieten parlementsleden de parlementaire onverantwoordelijkheid', zo legt VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester uit op Twitter. Hij verwijst naar het reglement van de Kamer, waarin de freedom of speech van de parlementsleden wordt geregeld.

(Belga/RR/JH)

Onze partners