Kink(je) in de kabel tussen CD&V en N-VA: vergadering uitgesteld

17/07/14 om 13:34 - Bijgewerkt om 16:59

De vergadering tussen de delegaties van N-VA en CD&V voor een Vlaamse regering is uitgesteld. CD&V zou plots 'inhoudelijke bezwaren' maken bij zaken die al eerder beklonken leken.

Kink(je) in de kabel tussen CD&V en N-VA: vergadering uitgesteld

© belga

De Vlaamse formatie blijft met opmerkelijke horten en stoten verlopen. Een geplande vergadering op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) werd donderdagochtend op het laatste moment uitgesteld. Bij CD&V-delegatieleider Kris Peeters was te horen dat budgettair nog zaken moesten uitgeklaard worden. Maar elders is ook te horen dat er sprake is van een "blokkage".

CD&V zou plots "inhoudelijke bezwaren" maken bij zaken die al beklonken leken. Bij CD&V wil men voorlopig niet reageren op die kritiek.

Hoe ernstig de kink in de kabel precies is, is voorlopig onduidelijk.

Bourgeois: 'Ik ben verbaasd'

"Ik ben verbaasd dat de besprekingen zijn opgeschort. We hadden gisteren een constructieve vergadering." Dat verklaarde N-VA-delegatieleider en deelstaatsenator Geert Bourgeois bij zijn aankomst aan het halfrond van de Senaat.

"We zijn gisteren in constructieve sfeer uit elkaar gegaan", zei Bourgeois nog. Of het thema welzijn de oorzaak is van de blokkering wilde hij niet kwijt: "Ik ben nooit ingegaan op de inhoud van de onderhandelingen en zal dat nu ook niet doen." Hij erkende dat het verontrustend is dat er geen nieuwe afspraak is om opnieuw rond tafel te gaan zitten, maar hoopte dat "beiden als verantwoordelijke partijen" zullen handelen.

Knelpunten

Gisteren nog lieten delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) verstaan dat het aantal knelpunten verminderd is. Op een timing voor een akkoord wilden geen van beide delegaties vastpinnen.

Op de Vlaamse feestdag liet N-VA voorzitter Bart De Wever verstaan dat de Vlaamse regering wellicht deze week zou landen. "Dit waren de moeilijkste onderhandelingen die we op Vlaams niveau hebben meegemaakt. Maar ik hoop en denk dat we begin volgende week kunnen afronden", klonk het. Door het uitstel van de vergadering wordt deze deadline niet gehaald. Een tijdstip voor een nieuwe vergadering is voorlopig nog niet bekendgemaakt. (Belga/AVE)

Onze partners