Kindergeld koppelen aan inschrijving op school: 'Staat niet in regeerakkoord' (CD&V)

08/12/15 om 09:43 - Bijgewerkt om 13:40

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelt voor het kindergeld te koppelen aan de inschrijving op school vanaf 3 jaar, maar ook aan taallessen voor moeders met een migratieachtergrond. De oppositie schiet het voorstel af, maar ook bij coalitiepartner CD&V is er kritiek te horen.

Kindergeld koppelen aan inschrijving op school: 'Staat niet in regeerakkoord' (CD&V)

© belga

De liberale voorzitster deed het voorstel in De Standaard. Ze ontkent dat het om een sanctionerende maatregel zou gaan. Zij wil van het kindergeld een instrument voor integratie en emancipatie maken.

Een studie van het departement Onderwijs die maandag bekendraakte, bevestigde dat kinderen die niet naar de kleuterklas gaan, vijf keer meer kans lopen om te blijven zitten. Volgens Rutten kan je daar gemakkelijk iets aan doen door de inschrijvingsplicht te verlagen naar 3 jaar, maar dat dan ook te koppelen aan het kindergeld. "Zo krijgen we kinderen en gezinnen sneller op de radar en krijg je zicht op de thuissituatie", aldus Rutten.

De partijvoorzitster gaat verder en wil voor moeders met een migratieachtergrond ook taallessen koppelen aan het kindergeld. "Als we de moeders niet bereiken, verliezen we een hele generatie. Het opleidingsniveau van de moeder en de thuistaal zijn bepalend voor de kansen van een kind", legt Rutten uit. Ze schuift de voorstellen naar voren bij de discussie over de hervorming van het kindergeld binnen de Vlaamse regering.

Kindergeld was tot voor kort federale materie, maar door de zesde staatshervorming kwam de bevoegdheid bij de deelstaten te liggen. (Belga/JH)

Op Twitter reagerent politici van de oppositie negatief op het voorstel van Gwendolyn Rutten:

Opvallend is dat ook bij CD&V, dat samen met Open VLD en N-VA in de Vlaamse regering zit, kritische geluiden te horen zijn. Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers tweette daarover het volgende.

Nog volgens de partij zou het voorstel in strijd zijn met de grondwet en de rechten van het kind, en het Vlaams regeerakkoord.

Onze partners