‘Kinderen moeten familienaam moeder kunnen aannemen’

© Reuters

Als minister van Binnenlandse Zaken wil Milquet de wet aanpassan zodat kinderen van samenwonende of getrouwde ouders voortaan ook de familienaam van de moeder kunnen krijgen.

Kinderen van samenwonende of getrouwde ouders moeten voortaan de familienaam van de moeder kunnen krijgen. Dat stelt Joelle Milquet, minister van Gelijke Kansen (cdH), voor in haar beleidsnota, aldus De Morgen.

Het Belgische burgerlijk wetboek bepaalt dat een getrouwde of samenwonende moeder haar familienaam niet kan doorgeven aan haar kinderen. Die kinderen kunnen alleen de familienaam van de vader overnemen, nooit die van de moeder. “Dat blijft een formele ongelijkheid”, zegt Milquet. “Ik begrijp dat het een delicaat onderwerp is, dat moeilijk te realiseren valt, maar het moet. We zullen de wet moeten wijzigen.”

Spaanse systeem
België wordt immers door Europa verplicht om die bepaling aan te passen omdat het om een discriminatie tussen mannen en vrouwen gaat. Milquet gaat hiervoor samenwerken met justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), maar heeft nu al een suggestie klaar. “Misschien kunnen we het Spaanse systeem wel invoeren, waar elke burger een dubbele familienaam heeft”, stelt Milquet voor.

Milquet heeft nog tal van maatregelen in haar mouw zitten die de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de wereld uit moeten helpen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content