Kinderen massaal op zomerkamp wegens nood aan opvang

05/06/13 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:23

Er is een toenemende vraag naar zomerkampen door de stijgende nood aan opvang voor kinderen van werkende ouders.

Kinderen massaal op zomerkamp wegens nood aan opvang

© Reuters

De inschrijvingen voor de zomerkampen lopen bij de meeste jongerenorganisaties in Vlaanderen vlotter binnen dan vorig jaar. Bij grotere organisaties als de christelijke mutualiteit (CM) of Idee Kids is vaak al een bezettingsgraad van negentig procent of meer bereikt. Organisaties die zich tot een beperkter publiek richten, hebben soms nog meer vrije plaatsen.

"Bij ons gaat het ongeveer 10 procent sneller dan vorig jaar", klinkt het bij Björn Accoe, algemeen coördinator van Idee Kids. "Vorig jaar hebben we nog tot in juli inschrijvingen aanvaard. Maar hoewel we nu meer kampplaatsen hebben, zal alles waarschijnlijk al volzet zijn tegen eind juni."

Grootouders later met pensioen

Dat inschrijvingen vlotter binnenlopen, is volgens Accoe al enkele jaren aan de gang. "Bij ons is dat al zo sinds 2009", luidt het. "We hebben daar onderzoek naar gevoerd. Daaruit blijkt dat er sinds de crisis steeds meer gezinnen zijn waar de twee ouders gaan werken. Bovendien gaan de grootouders vaak later met pensioen", aldus Accoe. "Tijdens de zomervakantie hebben de ouders daardoor meer nood aan kwalitatieve opvang."

Ook bij Kazou, de jeugddienst van CM, wordt dat gevoeld. Daar is volgens algemeen secretaris Nele Vanderhulst momenteel al negentig procent van het zomeraanbod volgeboekt. De grootste groei wordt volgens Vanderhulst vastgesteld bij de 7- tot 10-jarigen, wat dus mee te verklaren valt door de nood aan opvang.

Dat de zomerkampen in de jongste leeftijdscategorieën sneller verlopen, valt ook op bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). "De kampen voor de min-twaalfjarigen waren duidelijk sneller volzet", klinkt het.

Steeds meer kinderen in Vlaanderen

En zo stelt ook de kleuterdienst Ratjetoe, waar al heel wat zomerkampen volgeboekt zijn, al enkele jaren een stijgende lijn in het aantal inschrijvingen vast. "Dat heeft wellicht vooral te maken met de opvangfunctie", luidt het ook daar.

Bij Koning Kevin, dat inzet op speelse kunsteducatie, werden zelfs formules opgestart die inspelen op de nood aan bijkomende kinderopvang. "We merken dat die formules werken", zegt algemeen coördinator Gil Géron.

"We zien wel dat het aantal inschrijvingen jaar op jaar zeker niet afneemt", bevestigt ook Jo Van den Bossche, algemeen coördinator van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "De druk wordt groter omdat er nu eenmaal meer kinderen zijn. En het is nu ook niet zo dat het aantal opvangplaatsen in Vlaanderen zo sterk toeneemt." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners