Kinderen in verongelukte bus zagen dvd opstarten

18/03/12 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

De kinderen die in de in Zwitserland verongelukte Belgische bus zaten, zagen net voor het ongeval dat er een dvd werd opgestart. Dat zegt procureur Olivier Elsig van het kanton Wallis.

Kinderen in verongelukte bus zagen dvd opstarten

© Reuters

"De schermen lichtten op en de kinderen zagen het filmmenu verschijnen", zei Elsig aan het Zwitserse persagentschap ATS.

Hij beschikt evenwel over geen enkele getuigenis als zou er zich vooraan in de autobus een andere persoon hebben bevonden die de chauffeur mogelijk heeft afgeleid.

Schema

De politie heeft een schema gemaakt waarop te zien is waar de overleden personen zaten, maar heeft geen informatie over de eventuele aanwezigheid van een leraar die van zijn plaats zou zijn gekomen om een dvd op te zetten. Noch de beelden van de veiligheidscamera's aan de tunnel, noch de positie van de slachtoffers na het ongeval geven daarover uitsluitsel.

De enige zekerheid is dat de volwassenen vooraan in de bus zaten.

'Chauffeur bediende dvd niet'
Zwitserse media melden op gezag van Elsig dat de bestuurder van de Belgische ongeluksbus niet de dvd heeft bediend.

Ook is de lijkschouwing op de chauffeur nog niet afgerond. De analyse van het Centre universitaire romand de médecine légale (CURML) vraagt nog wat tijd, zei de procureur.

Onderzoek van de bandensporen op de plaats van het ongeluk bevestigden dat de bus eerst de rechtse tunnelwand heeft geraakt, dan lichtjes naar links is uitgeweken en dan frontaal tegen de muur van de uitwijkstrook is geknald.

Voor het onderzoek van de bus zijn Zwitserse specialisten aangetrokken, maar die hebben hun werk nog niet aangevat. Mogelijk zullen deskundigen van de Belgische busbouwer Van Hool naar Wallis gaan.

Onderzoekers komen naar België
Om meer duidelijkheid te krijgen, trekken de Zwitserse onderzoekers over een week naar België om de kinderen opnieuw te ondervragen en te proberen achterhalen wat er precies is gebeurd. Er zou ook een expert in het ondervragen van kinderen meereizen.

Elsig: "De ontmoetingen zullen gebeuren met toestemming van de familie en enkel indien de mentale toestand van de getuigen dat toelaat". De eerste getuigenissen werden verzameld in het ziekenhuis in Wallis. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners