Kinderbijslag wordt uitbetaald door 13 fondsen: 'Laat dat door Kind en Gezin doen'

05/02/16 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:00

De kinderbijslag door één instelling laten uitbetalen is een pak efficiënter dan het huidige systeem van 13 kinderbijslagfondsen, zo becijferde Deloitte. SP.A wil dat Kind en Gezin dat gaat doen.

Kinderbijslag wordt uitbetaald door 13 fondsen: 'Laat dat door Kind en Gezin doen'

Freya Van den Bossche (SP.A) © Belga

De kinderbijslag door één instelling laten uitbetalen is een pak efficiënter dan het huidige systeem van 13 kinderbijslagfondsen. Dat blijkt uit een kostenbatenanalyse die consultant Deloitte uitvoerde op vraag van de Vlaamse regering, schrijft De Tijd vrijdag. SP.A pleit ervoor om de kinderbijslag in de toekomst te laten uitbetalen door één publieke instelling: Kind en Gezin.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) timmert volop aan de hervorming van de kinderbijslag, maar N-VA, Open VLD en CD&V raken het voorlopig niet eens over wie de miljardenpot voor de kinderbijslag zal beheren.

13 kinderbijslagfondsen

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

Werkgevers moeten zich vandaag aansluiten bij één van de 13 kinderbijslagfondsen. Uit de analyse van Deloitte blijkt echter dat het beheer van de kinderbijslag een vijfde efficiënter kan als die fondsen zouden samensmelten tot één organisatie. Of de uitbetaling door Kind en Gezin zou gebeuren of door een eengemaakt kinderbijslagfonds maakt daarbij geen verschil. Ook een gemeenschappelijk ICT-systeem voor verschillende spelers levert een beperkte efficiëntiewinst op.

De studie is belangrijke munitie voor N-VA, die fors wil snoeien in de kinderbijslagfondsen. Coalitiepartners CD&V en Open VLD staan echter op de rem. De hervorming van de kinderbijslag is sowieso een huzarenstukje, luidt het. Bij de fondsen zit veel expertise die de Vlaamse overheid hard nodig heeft. Ze pleiten voor schaalvergroting en een gemeenschappelijk ICT-systeem. Bovendien dreigt zo'n hervorming het historische compromis tussen de overheid en de sociale partners onderuit te halen.

SP.A kiest voor Kind en Gezin

Freya Van den Bossche

Freya Van den Bossche © Belga

'Als blijkt dat één enkele, publieke uitbetalingsinstelling goedkoper en efficiënter is, dan moeten we ook die keuze durven maken', zo reageert Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A).

'Bovendien is de keuze voor Kind en Gezin ook veel duidelijker voor de gezinnen zelf. Het kan niet de bedoeling zijn dat gezinnen met vragen over hun kinderen op zoek moeten gaan naar dertien verschillende instanties: zij moeten weten waar ze terecht kunnen, op één plaats. En waar zij met al hun vragen en problemen die hun kinderen aanbelangen geholpen kunnen worden. Dat is efficiënter en makkelijker dan een veelheid aan verschillende uitbetalingskassen die allemaal hetzelfde doen.' (Belga/SD)

Onze partners