‘Kinderbijslag is duur en inefficiënt’ (Bea Cantillon)

© ImageGlobe

Vlaanderen zal volgens professor Bea Cantillon meteen weten wat te doen met het “dure en inefficiënte” kinderbijslagmodel, wanneer het in kader van de zesde staatshervorming wordt overgeheveld.

Het Belgische systeem van kinderbijslag is niet efficiënt in het bestrijden van kinderarmoede. Zowat alle West-Europese landen doen beter, zo blijkt uit onderzoek van professor Bea Cantillon (UA) waarover De Standaard bericht.

De onderzoekers van het Antwerpse Centrum voor Sociaal Beleid gingen na in welke mate de kinderarmoede in vijftien landen afnam in verhouding tot de geleverde inspanning (kinderbijslag als percentage bbp). De Scandinavische landen blijken het efficiëntst, terwijl landen als Italië en Spanje achteraan bengelen. België eindigt net boven hen.

Concreet geeft ons land bijvoorbeeld evenveel uit aan kinderbijslag als het Verenigd Koninkrijk (1,7% bbp), maar vermindert het VK de kinderarmoede daarmee met dertig procent en ons land slechts met twintig procent.

Kindpremie beperkte impact

Kijkt men naar het totale stelsel van tegemoetkomingen aan gezinnen – dus inclusief de fiscale aftrekken – dan geeft België verhoudingsgewijs dan weer veel geld uit. Derde na Luxemburg en Oostenrijk, met bijna zes miljard waarvan twee miljard aan aftrekken.

Vraag is echter of het systeem zijn doelen nog bereikt. De kosten van kinderen dekken lukt alvast niet, behalve bij gezinnen met veel kinderen. Collega-professor Frank Vandenbroucke toonde bovendien vorige week nog aan dat ook het vermijden van kinderarmoede onvoldoende lukt in ons land, luidt het.

Tot slot ging het CSB nog kort in op de geplande Vlaamse kindpremie die er nog steeds niet is. Volgens de onderzoekers zou het voorziene budget van 30 miljoen euro slechts een beperkte impact hebben. Wil het de kinderarmoede omlaag helpen, dan kan in elk geval best selectief gewerkt worden. Meer voor de laagste inkomens dus. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content