Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

06/11/13 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

In een opmerkelijke open brief roepen zestien kinderartsen, ook van katholieke ziekenhuizen, op om euthanasie voor kinderen zo snel mogelijk te regelen.

Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

Ziek kind © Thinkstock

Zestien kinderartsen, ook van katholieke ziekenhuizen, roepen op om euthanasie voor kinderen zo snel mogelijk te regelen. De gevallen die ze in hun praktijk zien, zijn té schrijnend, bericht De Morgen.

De Senaat debatteert later over het onderwerp. Een wisselmeerderheid, zonder CD&V, is mogelijk in de maak om het plan erdoor krijgen. "Elke levensbeëindiging is een daad van menselijkheid, die slechts in laatste instantie wordt gesteld. Waarom zou men minderjarigen deze ultieme mogelijkheid ontzeggen? ", vragen de zestien kinderartsen zich af in de open brief.

Wisselmeerderheid

De situaties die de artsen in hun praktijk zien zijn schrijnend. Zo schrijnend dat zij willen dat er nu eindelijk iets verandert. Mogelijk komt de uitbreiding van de wet er met een wisselmeerderheid, meent De Morgen.

Een alliantie van meerderheidspartijen SP.A, PS, Open VLD en MR diende voor de zomer al voorstellen in. Zij willen een uitbreiding van de wet naar oordeelkundige minderjarigen, mits die toestemming hebben van hun ouders en een heel team aan behandelende artsen ook achter die beslissing staat.

Psychisch lijden

CD&V en CDH zijn tegen, maar met de hulp van N-VA is een meerderheid mogelijk. De Vlaams-nationalisten dienden ook al een wetsvoorstel in, dat euthanasie bij psychisch lijden wel uitsloot. Het is niet omdat op euthanasie bij minderjarigen een gigantisch taboe rust, dat het niet gebeurt.

Precieze cijfers zijn er niet, maar een rondvraag van de VUB en de UGent uit 2010 leerde dat er toen dertien gevallen bekend waren in België in de voorafgaande achttien maanden. Het ging om kinderen tussen één en zeventien jaar. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners