Kind hebben is 20 procent duurder dan tien jaar geleden

16/09/14 om 07:51 - Bijgewerkt om 07:51

De laatste tien jaar is de kostprijs van een kind met 20 procent gestegen. 'En toch ligt de kinderbijslag al veertig jaar op hetzelfde niveau', meent Yves Coemans van de Gezinsbond.

Kind hebben is 20 procent duurder dan tien jaar geleden

© Reuters

De kostprijs van een kind is de laatste tien jaar met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Gezinsbond, die De Morgen kon inkijken.

Terwijl de minimumkosten voor een kind in 2004 gemiddeld 377,63 euro per maand bedroegen, zijn die in 2014 gestegen tot 460,66 euro. Dat is een verschil van 83 euro per maand. 'En toch is de kinderbijslag al ongeveer veertig jaar op hetzelfde niveau gebleven', zegt Yves Coemans van de Gezinsbond, die onderzoek doet naar kosten van kinderen.

'Wij ijveren er al lang voor om de kinderbijslag te koppelen aan de reële koopkracht van ouders. Daarnaast pleiten wij voor een grondige studie die de echte kosten van kinderen in kaart brengt.'

De minimumkosten in de studie van de Gezinsbond bevatten alle basiskosten om kinderen groot te brengen, zoals huisvesting, voeding en kleding. Daarbovenop komen nog de kosten voor kinderopvang en onderwijs. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners